Dolar

34,3826

Euro

36,8470

Altın

2.970,27

Bist

9.184,82

'Kentsel dönüşümün çok iyi planlanması gerekiyor'

'Kentsel dönüşümün çok iyi planlanması gerekiyor'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-11 13:18:54

'Kentsel dönüşümün çok iyi planlanması gerekiyor'
ÖMER ÜRER - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce'de kentsel dönüşümün çok iyi planlanması gerektiğini belirtti.

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 16. yılında olunduğunu ve bu depremin 17 Ağustos tarihinden kısa bir süre yaşanmış olması itibarıyla dünyada bir benzerinin daha bulunmadığını söyledi.

Düzce depreminin ardından kırılan faydan sadece Sakarya'nın Hendek ilçesi civarındaki fay kaldığını fakat o bölgenin büyük bir tehditle karşı karşıya olmadığını belirten Gündoğdu, "Aslında tehlike Bolu'da. Kuzey Anadolu hattındaki yumru kayalar statüsünde kırılmayan bir parça var. Düzce depremini bu hat oluşturmuştu. Araştırmalarımızda bu kolun devamı alüvyonlar altından tekrar Kuzey Anadolu fayına giden, ölçümlerle saptanmış fay bulundu" diye konuştu.

- "Bir binayı yıkıp tekrar yapmak, kentsel dönüşüm değildir"

Kentsel dönüşümlerin çok iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eldeki verilerin bildirdiği risklere göre, iki deprem geçiren Düzce'de kentsel dönüşümün çok iyi planlanması gerekiyor. Kalıcı konutlar bölgesinde sorun olmamakla birlikte 'eski kent' dediğimiz Düzce merkezde yapılması gereken çok iş var. Yöneticilerin, tehlikenin oluşturduğu riskleri unutmamaları gerekiyor. Yöneticiler bu konuda ne kadar adım atarsa riskleri azaltma çalışmaları yapılırsa o kadar başarılı oluruz. Bunu sağlamanın yolu da kentsel dönüşümdür. Bir binayı yıkıp tekrar yapmak, kentsel dönüşüm değildir. Kentsel dönüşümün amacı daha güvenli bir yaşam hedefleyen, komşulukları bozmayan, karşılıklı görüşmelerle hızlı bir şekilde yapılanmadır. Halkın da bilgilenmesini sağlamak zorundayız. Okullarda, aynı düzeyde ve tekrardan ibaret olan eğitimleri doğru bulmuyorum. 'İyi bir kent nasıl olur'u anlatmalıyız."

- Marmara'daki fay hattı

Marmara'da da hızla kentsel dönüşüm atağına geçilmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Yap-sat mantığıyla çözüme ulaşamayız. Depremi önceden tespit konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bütün Marmara'ya özellikle Bursa'da Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla önemli haberci işaret cihazlarını yerleştirdik. Proje aşamasında İstanbul ajansından destek aldık. Bu aşamada bir veri merkezi kuruluyor. Elimizdeki verilere göre, Marmara'da deprem olacağına dair işaret yok. Çalışmalar sürüyor fakat daha iyiye gitmesi gerekiyor. Deprem afet kültürünü artırarak, teknik ekibi biraz daha güçlendirerek çalışanlarımıza eğitim vermemiz gerekiyor."

SON VİDEO HABER

Türk Devletleri Teşkilatı hatıra parasının özellikleri

Haber Ara