'Konut sektoru 2016'da yuzde 20 buyur'
'Konut sektoru 2016'da yuzde 20 buyur'

Oluşturma Tarihi: 2016-02-04 13:15:00

Güncelleme Tarihi: 2016-02-04 13:15:00

UĞUR ASLANHAN - Sektör temsilcileri, 2015 yılında bir önceki seneye göre yüzde 10,6 büyüyen konut pazarının 2016'da yüzde 20 büyümesini bekliyor.

Konut satışları geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Sektör temsilcileri siyasi istikrarsızlık, Türkiye'nin sınırlarında gelişen sıkıntılar, ekonomik göstergelerdeki olumsuzluklara rağmen geçen yıl yüzde 10,6 artan konut satışlarının, 2016'da da yüzde 20 yükseleceğini belirtiyor.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ülke için zor ama sektör açısından başarılı bir yılın geride kaldığını söyledi.

Tavukçuoğlu, "Bilindiği üzere komşumuz Suriye'deki iç çatışmalar, Rusya krizi, iki seçim dönemi, doların yükselişi ve dünyadaki ekonomik sıkıntılar, Türkiye ekonomisinin inişli çıkışlı bir grafik çizmesine neden oldu. Tüm bunlara rağmen inşaat sektörü konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. AYİDER olarak konut satışlarının yüzde 20 artacağını öngörüyoruz. Hatta konut kredilerinde düşüş olursa konut satışları yüzde 20'nin de üstüne çıkacaktır" görüşünü paylaştı.

Bu büyümeyle satışların 1,5 milyonu aşabileceğini ifade eden Tavukçuoğlu, bu yıl başta İstanbul olmak üzere en çok konutun geçen yılki gibi Ankara ve İzmir'de satılacağını kaydetti.

Tavukçuoğlu, İstanbul'da genç nüfusun yoğunluğuna dikkati çekerek, "İstanbul, Türkiye ticaret hayatının merkezi olması nedeniyle her daim göç alan bir il. Bu nedenle konut satışları İstanbul'da artacaktır. Kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra büyük markalı konut projelerinin yapımına devam edilecektir. Yabancılara konut satış ayağında ise Körfez bölgesinden yatırımcılar, konut almaya devam edecek" diye konuştu.


- "Hükümetin destekleriyle yüzde 20'yi bulur"


Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, konutun, yatırımcısına geçen yıl ortalama yüzde 20 kazandırdığını vurguladı.

Konut sektörünün büyümeye devam edeceğini, bunda genç nüfusun, göç hareketlerinin, refah düzeyinin artmasının, değişen yaşam tarzlarının etkili olduğunu belirten Taş, çevresindeki ülkelere göre Türkiye'nin güvenilir liman olduğunun altını çizdi.

Taş, bu yüzden Irak başta, Orta Doğu ülkelerinden Türkiye gayrimenkul pazarına yoğun ilgi olduğunu hatırlattı.

Bu yıl da yabancıların konut alım oranının artacağını söyleyen Taş, "Bunların yanı sıra hükümetin, 2016 Eylem Planı'nda hayata geçirmesi beklenen destekleyici adımları sonrası, kentsel dönüşüm ve yeni konut projeleriyle sektörün bu yıl yüzde 20 büyümesi bekleniyor" dedi.


- "Yabancı yatırımcının ilgisi artıyor"


Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, 2016'da konut sektörünün yüzde 20'ye yakın büyüyeceğini ve 1,5 milyondan fazla ev satılacağını dile getirdi.

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımların son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıktığını anımsatan Özyurt, 2014'te şirket cirosunun yüzde 17'sine denk gelecek satışı, Körfez ülkelerinin vatandaşlarına yaptıklarını ifade etti.

Özyurt, geçen yıl bu rakamın yüzde 42'ye çıktığını, İran pazarıyla Pakistan ve Hindistan'a da açılarak yabancılara satış oranını yüzde 65'lere çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.


- "Büyük projeler yabancıların ilgisini çekiyor"


Yabancıların, Türk şirketlerinden aldığı konut sayısındaki artışa değinen Özyurt, bu sayının her geçen gün artacağına dikkati çekti.

Özyurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yıl üçüncü köprü, Körfez Geçiş Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi kamu yatırımları hizmet vermeye başlayacak. Üçüncü Havalimanı daha belirgin hale gelecek. Ayrıca önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir süreç var. Yabancılar bunlara çok ilgi gösteriyor ve siyasi istikrara da dikkat ediyor. Bu yüzden her geçen gün daha fazla konut alacaklar. Böylece satış rakamları daha hızlı artacak. Bu büyük projeler yabancıların ilgisini fazlasıyla çekiyor. Mesela şimdiden Kanal İstanbul'u tanıtımlarda kullanmaya başladık. Ona bile ilgi var."