Konya AMATEM'de tedavi gören madde bağımlıları topluma kazandırılacak
Konya Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) tedavi gören madde bağımlılarının topluma kazandırılması programı kapsamında yürütülen projenin tanıtımı yapıldı.

Oluşturma Tarihi: 2017-01-31 12:44:40

Güncelleme Tarihi: 2017-01-31 12:44:40

Konya Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) tedavi gören madde bağımlılarının topluma kazandırılması programı kapsamında yürütülen projenin tanıtımı yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı "Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi" programı kapsamında Konya Platformu öncülüğünde "Konya AMATEM'de tedavi gören madde bağımlılarının topluma kazandırılması" projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Madde bağımlılarının topluma kazandırılması için kurum ve kuruluşların çalışmaları sürüyor.

Dezavantajlı gruplar için birçok çalışma yürüttüklerini söyleyen Konya Platformu Başkanı Mehmet Ali Çelik, "Konya'mızın büyük eksiği, sağlık konusunda AMATEM. Bugün de konumuz, alkol ve madde bağımlıları için tedavi merkezi yapımı. Bir arkadaş vasıtasıyla Konya'da hiç bilmediğimiz bir konu olduğu halde, madde bağımlılığının arttığını öğrendik. Konya'da tedavi merkezinin olmadığını, bu tedaviyi alabilmek için hastaların Adana'ya, Ankara'ya gittiğini ve süreklilik arz etmediğini, gidiş gelişlerde süreklilik arz etmediğini bundan dolayı da hastaların tedavisinin yarım kaldığını öğrendik. Bununla ilgili il sağlık müdürümüz ile bir çalışma yaptık. Konya'mızda olmayan AMATEM'i Konya'mıza fiziki şartları da yerine getirerek kazandırdık" dedi.

Projenin amacını dile getiren Proje Koordinatörü Onur Sayar, "AMATEM'de tedavi gören bağımlıların sosyal entegrasyonlarının sağlanması, iş bulma ve istihdam edilebilirliğinin arttırılması amacıyla otelcilik ve restoran hizmetleri sektöründe teorik ve uygulamalı eğitim verilerek kursiyerlerin kalifiye eleman olarak iş bulmalarının kolaylaştırılması olarak belirlenmiştir. Mesleki eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim eğitimleri, kursiyerlere ve ailelerine psikolojik destek eğitimleri ve işveren eğitimleri sosyal faaliyetler ve farkındalık oluşturmak amacıyla önleyici tedbir olarak seminerler planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Toplum bilinçlenmesinin önemine dikkat çeken KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Çağatay Ünüsan, "Tedavi gören madde bağımlılarının topluma kazandırılması çok önemli bir konu. Üniversite olarak projeye her türlü desteği vermekte hazırız. Burada işin temeli eğitim. Önemli olan gelişmiş toplumların yaşadığı madde bağımlılığı olayı Türkiye'nin yeni karşılaşmış olması. Burada bu sorunları çözebilmek için el birliğiyle çalışmak lazım. Bunun da temeli bilgiye dayanıyor. Proje sonuçlarının çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Projeyle, AMATEM'nde tedavi gören madde bağımlılarının tedavi süreci ve sonrasında sosyal hayata uyumunun sağlanması ve bu kişilerin iş bulmada yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi amaçlanıyor.