Dolar

34,3475

Euro

37,5098

Altın

3.030,35

Bist

8.636,49

'Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı'

'Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-24 16:25:46

'Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı'
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bütün insanlığın, Kudüs'te imzalanacak bir "merhamet sözleşmesi"ne ihtiyacı olduğunu belirtti.

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından düzenlenen "Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı"nın açılışında konuşan Görmez, konusu Kudüs olan her toplantının, güzel ve bereketli olduğunu aktardı.

Çalıştayın başlığına kısmen itirazı olduğunu dile getiren Görmez, modern zamanlarda mana ve muhtevası değişen turizm kavramının, "Kudüs ziyareti"ni ifade edemeyecek kadar küçüldüğünü anlattı. Sıradan turistik bir seyahat olmayan Kudüs ziyaretinin inanç ve ibadet özgürlüğüyle ilgili bir konu olduğunu vurgulayan Görmez, "Seyahat kavramı, modern zamanların turizm kavramı olarak tercüme edilemez. Çok daha büyük mana ve anlamları olan, en az oradaki sadakat, oruç ve namaz kadar önemli dini bir vazife olarak ifade edilmelidir" diye konuştu.

Görmez, Beytü'l Makdis'in bugün de küresel güçlerin çatışma alanına dönüştürdüğü Orta Doğu ve İslam dünyasının yeniden diriliş mekanı olduğunu ifade ederek, Mescid'i Aksa ve Filistin'in işgalinden sonra Mescid'i Aksa'nın ziyaretinin İslam alimleri tarafından çok ciddi tartışma konusu olduğunu anlattı.

Ezher uleması ve dünyanın pek çok farklı bölgelerindeki İslam alimlerinin, "Mescid'i Aksa'yı ziyaret edip etmemenin caiz olup olmadığını" tartışmaya başladığını belirten Görmez, son yıllarda bu fetvanın neredeyse pek çok alim tarafından dile getirildiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Umre ziyaretine Kudsi Şerif'in ziyaretini dahil etmeden 3 yıl önce böyle bir düşüncemiz olduğu halde bu fetvadan dolayı ziyareti gerçekleştirmeyi ertelemiştim. Şahsen Diyanet İşleri Başkanlığımızdaki Din İşleri Yüksek Kurulu marifetiyle İslam alimlerinin bütün fetvalarını masaya yatırdık. Her birinin dini sebeplerini, kaynaklarını, hangi maksada dayanarak bu fetvayı verdiklerini dikkate alarak, inceleme imkanım oldu. Hem şahsen hem de kurum olarak vardığımız netice bu fetvanın dini değil, siyasi fetva olduğu yönündedir."

- "Fetva yeniden gözden geçirilmeli"

Fetvanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Görmez, fetva veren alimlerin, "ziyaret yapıldığında işgalcilerin meşruiyetinin tanındığı" yönünde görüşleri olduğunu aktardı.

Mehmet Görmez, "Bir kısım alim, 'İşgalcilerin meşruiyetini reddetmek için bütün Müslümanlara, Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya, işgalciler orayı terk edinceye kadar, Kudsi Şerif'i ziyaret etmek caiz değildir' diyor. Bazı alimler ise kendimizi de onların arasında sayıyoruz diyoruz ki, 'Hayır bu bilakis Kudüs'ü işgalcilere terk etmek olur.' 'Bu sadece Kudüs'ü değil, Kudüslü murabıtları da Filistinlileri de cezalandırmak olur. Bu, onları yalnızlığa terk etmek olur' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Masa başında bu şekilde verilen fetvanın yeniden tartışılması gerektiğini belirten Görmez, İslam alimlerinin, İslam ümmetini bu çelişkiden kurtarması gerektiğini söyledi.

Kudüs'ün, Müslümanlar tarafından idare edilirken emniyetin, hikmetin, sulhun ve merhametin en güzel örneklerini yaşadığını vurgulayan Görmez, burada, farklı dinler, diller ve ırkların barış, ahlak ve hukuk içerisinde yaşadığını dile getirdi.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bunların hepsinin kaybolduğunu anlatan Görmez, özellikle Filistin topraklarının işgaliyle Müslümanların, her türlü baskı, zulüm, işkence ve katliama maruz kaldığını vurguladı.

- "İnsanlığın merhamet sözleşmesine ihtiyacı var"

Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların hepsini görüyoruz. Bugün bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var. Uluslararası platformlarda bunu seslendirmeye çalıştım. Papa Francis Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ettiğinde, 'Siz Latin Amerika'dan gelen bir din adamı olarak, Katolik dünyasının başına yeni seçildiniz. Müslümanlarla yeni bir ilişki geliştirmeyi düşünüyor musunuz' diye sordum. 'Evet bizim dinler arası diyalog diye bir çalışmamız var' dedi. 'Eğer o başlık altında Müslümanlarla ilişki kurmayı düşünüyorsanız geçmiş olsun' dedim. 'Böyle bir ilişki kurulmaz. Bu kavram demode oldu, kirlendi ve bugün Müslümanlarla Hristiyanlar veya farklı din mensupları arasındaki ilişkileri yeniden düzeltme konusunda bu kavram kesinlikle doğru bir kavram değildir' dedim. 'Sizin kanaatiniz nedir?' dedi. 'İnsanlığın yeni bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var' dedim."

Merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yerin Kudüs olması gerektiğini vurgulayan Görmez, "Gelin bütün dünya dinlerini, din mensuplarını Kudüs'te toplayalım. Bir merhamet sözleşmesi metni üzerinde çalışalım. Bu merhamet sözleşmesi, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de 'Kudüs kriterleri' adını verelim" diye konuştu.

Bu konuyu seslendirmeye devam edeceğini ifade eden Görmez, bugün Orta Doğu'da yaşanan büyük acıların, sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmadığını söyledi.

Görmez, "Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım. Küresel güçlerin, bu coğrafyayı çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail adındaki ülkeyi de bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten vazgeçmesi lazım" şeklinde konuştu.

Haber Ara