Ebu Şakur, sosyal medyada yayınladığı video kaydında, sorumluluktan kaçmak için değil seçilme nedenlerini yerine getiremediği için istifa ettiğini belirterek, "Meslektaşlarımla, modern bir Libya devleti inşa etme arzusunu gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çaba sarf ettik. Ancak bu yasama kurumunu düzeltmeyi başaramadık." dedi.
TM'nin 2015'te imzalanan "Siyasi Anlaşma" önünde engel teşkil ettiğini vurgulayan Ebu Şakur, vatanın ve vatandaşların sorunlarının ele alınacağı toplantının bir buçuk yıldan uzun süredir gerçekleştirilemediğine dikkati çekti.
TM Başkanı Akile Salih'in parlamentoyu şahsına indirgediğini savunan milletvekili, istifa kararını devam eden sorunlar ve uzun istişareler sonucu aldığını aktardı.
Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta TM, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere 2 meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak BK'nin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.
Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ya bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.
Son olarak UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac ile Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Paris yakınlarında 25 Temmuz'da bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların ateşkes sağlanması ve 2018'de seçimlerin yapılması konularında anlaştığını bildirmişti.