Lise öğrencisi 'Mehmetçik' için keşfetti
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na kendi tasarladığı insansız kara aracı ile katılan lise öğrencisi Tunahan Öztürk'ün amacı çatışmalarda asker ve polisin hayatını kurtarmak.

Oluşturma Tarihi: 2017-03-27 18:00:07

Güncelleme Tarihi: 2017-03-27 18:00:07

TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na kendi tasarladığı insansız kara aracı ile katılan lise öğrencisi Tunahan Öztürk'ün amacı çatışmalarda asker ve polisin hayatını kurtarmak.

"TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Sergisi" Ondokuz Mayıs Üniversitesinde(OMÜ) açıldı. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına bu yıl Samsun bölgesini oluşturan Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat olmak üzere 7 ilden; kodlama dalında 46, biyoloji dalında, 152, coğrafya dalında 114, değerler eğitimi dalında 113, fizik dalında 137, kimya dalında 85, matematik dalında, 132, psikoloji dalında 90, sosyoloji dalında 193, tarih dalında 108, teknolojik tasarım dalında 133, Türk dili ve edebiyatı dalında 132 olmak üzere 12 alanda toplam bin 435 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden 100 tanesi OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonunda düzenlenen sergiye katılmaya hak kazandı. 100 proje içerisinden jüri üyelerinin değerlendirmesi doğrultusunda seçilecek 20 proje, 08-12 Mayıs 2017 tarihinde Ankara'da düzenlenecek final yarışmasında Samsun bölgesini temsil edecek. OMÜ'de projelerini serginin açılışına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sergide, öğrencilerin hazırladığı birbirinden ilginç; insanların hayatlarını kolaylaştırmaya ve doğa dostu projeler alıyor.

Sergide en fazla dikkat çeken projelerden bir tanesi ise "Yeni Nesil Güvenlik İnsansız Kara Aracı". Projeyi yapan ve Tokat'tan özel bir liseden yarışmaya katılan Tunahan Öztürk, "Polisimize askerimize ve güvenlik güçlerimize yardımcı olacak çok fonksiyonlu bir insansız kara aracı yaptım. Üzerinde kendim geliştirdiğim 6 farklı silah sistemi, 7 farklı sensör bulunuyor. Silah sistemlerini kumanda veya yapay zeka yardımıyla kontrol edilebiliyor. Kullanıcı isterse kumandayla kullanabiliyor, isterse mikro işlemciye bırakıp yapay zekanın işi kendi kendine halletmesini sağlayabiliyor. Asıl amacım ülkemdeki asker, polis yaralanmasın ya da hayatını kaybetmesin. Bu, askerimizin ve polisimizin yapabildiği şeyleri yapabilecek. Bu araç bir çatışma durumunda askerlerin hayatının kurtulmasına ve yardım görmesini sağlayabilecek. İki yıl uğraştım bu proje için. İnşallah yarışmada birinci olurum" dedi.

Genlerin heyecanını birlikte yaşadıklarını belirten OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Öğrencilerimiz projelerini anlatırken oldukça heyecanlılar. Yaşadığımız sorunlara çözüm üretmeye çalışmışlar. Gayet başarılılar. Seçme konusunda jürimizin işi zor olacak. Samsun son iki yılda en başarılı bölge olmuş. İnşallah bu yıl da bu başarıyı devam ettirir" diye konuştu.