Caca, başkent Beyrut'un kuzeyindeki konutunda, 20 ay süresince cumhurbaşkanlığı için rekabet ettiği Mişel Avn ve iki partiden isimlerin de katıldığı ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Eski rakibi Avn ile basın mensuplarının karşısına geçen Caca, "Lübnan Güçleri içindeki uzun istişarelerin ardından milletvekili Mişel Avn'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına desteğimi açıklıyorum" dedi.
Ülkenin çökme noktasına geldiğini ve bu yüzden tarafların hoşuna gitmeyen olağanüstü bir çözüm bulduklarını dile getiren Caca, "Ümit ediyorum ki Avn'ın adaylığı Lübnan'da hayatı normale taşıyacak" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı girişiminde İsrail'in "düşman ülke" olarak kabul edildiğini, Filistinlilerin geri dönüş hakkının savunulduğunu ve Filistin sorununda iki devletli bir çözümden yana olduklarından bahseden Caca, komşu ülke Suriye'deki savaşla ilgili "Lübnan'ın, savaşçıların ve silahların iki yönlü hareketinin gerçekleştiği bir merkez olmasının engellenmesi gerektiğini" vurguladı.
Müstakbel hareketi lideri Saad Hariri'nin, Caca'ya rağmen rakip 8 Mart grubunda yer alan ve Beşşar Esed'e kişisel yakınlığı ile bilinen Marada lideri Süleyman Franci'yi cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkarmasının kararını etkilemediği mesajını veren Caca, "Lübnan Kuvvetleri, tepki olarak değil prensipleri gereği bu adımı attı" diye konuştu.
Lübnan iç savaşını sona erdiren Taif Anlaşması'ndaki mezhepsel sisteme ve Lübnan ordusunun tüm yönleriyle güçlendirilmesini de öngören ulusal diyaloğa bağlı kalacaklarında anlaştıklarını belirten Caca, "14 Mart hareketi içindeki müttefiklerimi, daha önceden ilan ettikleri prensipleriyle de uyumlu hareket etmeye ve Avn'ın adaylığını desteklemeye çağırıyorum" diye konuştu.
Yeni bir seçim yasası üzerinde çalışacaklarını da sözlerine ekleyen Caca, parlementodaki bağımsız milletvekillerinden de Avn'ın adaylığına destek istedi.
- Avn: "Husumeti geride bıraktık"
Öte yandan Caca ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Özgür Yurtsever Hareketi Lideri Mişel Avn, "Caca'nın Lübnan için yaptıklarını unutmayacağız. Caca'nın öne sürdüğü bütün prensiplerde mutabıkız" dedi.
"Aramızda yaşanan husumeti geride bıraktık. Geleceği beraber inşa etmek istiyoruz" ifadelerini kullanan Avn, şunları kaydetti:
"Siyasi tercihlerim sırasında rakiplerim olmasına rağmen, hiçbiri düşmanım değildi. Seçildiğim takdirde, kimseye ayrımcılık yapmayacağım ve herkesin cumhurbaşkanı olacağım. Müslüman ve Hristiyanlar'ın birlikte yaşamasını savunuyoruz. Tüm Lübnanlılara iyi dileklerimi sunuyorum. Umarım, bu tarihi günde verdiğimiz sözleri hayata geçirmeyi başarırız."
- Cumhurbaşkanlığı aritmetiği
Caca'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibinin yanında yer alması, Mişel Avn'ın cumhurbaşkanlığı seçimini garantilemiyor. Avn'ın içinde yer aldığı 8 Mart bloğundaki partilerin fire vermesi halinde, Avn'ın cumhurbaşkanı seçilebilmesi zora giriyor.
Lübnan parlamentosunda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis'teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.
- Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi
Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Süleyman'ın koltuğu ise 20 aydır boş.
Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.
14 Mart grubu, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluşuyor.
8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.
- Hariri'nin Franci girişimi
Müstakbel hareketi lideri Saad Hariri, 14 Mart adayı Caca'ya rağmen rakip 8 Mart grubunda yer alan ve Beşşar Esed'e kişisel yakınlığı ile bilinen Marada lideri Süleyman Franci'yi cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkarmıştı. Hariri'nin, Franci girişimi uluslararası diplomatik destek gördü ancak Hristiyan Maruni liderler Caca, Avn ve Ketaib Lideri Cemayel tarafından tarafından kabul edilmemişti.
Geçen haftalarda, 34'üncü oturumda toplantı yeter sayısı sebebiyle gerçekleştirilemeyen cumhurbaşkanı seçimlerinin bir sonraki oturumunun 8 Şubat'ta yapılacağı açıklanmıştı.