Dolar

34,3493

Euro

37,4206

Altın

3.015,16

Bist

8.663,88

Lübnan'da hükümeti kurma görevi eski Başbakan Hariri'ye verildi

Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri:- 'Ekonomik çöküntüyü durdurma yönünde Lübnanlılara verdiğim sözü yerine getirmeye bağlılık konusunda kararlıyım. Lübnan için son fırsat olan yeni hükümeti kurmak için var gücümle çalışacağım'

4 Ay Önce Güncellendi

2020-10-22 14:29:17

Lübnan'da hükümeti kurma görevi eski Başbakan Hariri'ye verildi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkenin ekonomik krizi nedeniyle düzenlenen protestolar sonucunda 29 Ekim 2019'da istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'yi yeni hükümeti oluşturması için görevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Avn, Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamaya tepki olarak 10 Ağustos'ta istifa eden eski Başbakan Hassan Diyab hükümetinin yerine yeni kabineyi oluşturacak ismi belirlemek için Meclis'teki siyasi gruplarla yaptığı istişare görüşmelerini tamamladı.

Ülke genelinde başlayan ekonomik krizin etkileriyle birlikte kitlesel protestoların patlak verdiği geçtiğimiz yılın ikinci haftasında istifa etmek zorunda kalan Saad Hariri, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki istişare görüşmelerine katılan 118 vekilden 65'inin oyunu alarak yeni hükümeti oluşturma görevini üstlendi.

Hariri'nin yeniden hükümeti kurma görevini almış olması Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu. Hariri'nin yeni hükümeti kurma sözü vermesi ise önemli bir adım olarak karşılandı.

Hariri'den "teknokrat hükümet" sözü

Yeni hükümetin teknokratlar tarafından oluşturulacağını belirten Hariri, ekonomik çöküşü durdurma konusunda kararlı olduklarını ve vatandaşlara verdikleri sözü tutacaklarını vurguladı. Lübnan için kritik bir dönemde olduklarını ifade eden Hariri, Fransa'nın ülkeye destek olacağını ve hükümetin kurulması sürecinde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

- Teknokratlar hükümeti girişimi sonuç vermemişti

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin desteklediği Diyab hükümeti, Beyrut Limanı'ndaki patlama sonrasında istifasını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle reformları hayata geçirecek bir hükümet kurma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmış ve ülkedeki kriz derinleşmişti.

Lübnan, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşarken, halk teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulmasını talep ediyor. Ülke yöneticileri ve siyasi güçler ise krizin çözümünde farklı bir yaklaşım benimsemek durumunda kalabilirler.

SON VİDEO HABER

Esenyurt'ta DEM'liler bölücü sloganlarla yürüdü

Haber Ara