Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamanın ardından istifa eden hükümetin yerine yeni bir hükümet kurmakla görevlendirilen Mustafa Edib, yaptığı 3 haftalık çalışmaların sonuçsuz kalması üzerine görevi iade etti.
Müslüman ve Hristiyan siyasi partilerin destekleriyle 31 Ağustos'ta hükümeti kurma görevini alan Edib, teknokratlar hükümeti kurma yönünde birkaç haftadır yürüttüğü çabaları dün Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile paylaştıktan sonra bugün yeniden Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktı.
Mustafa Edib, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, tamamen teknokratlardan oluşacak bir kabine kurma yöndeki çalışmalarının siyasi gruplarca destek görmediğini vurgulayarak görevi bıraktığını duyurdu.
Edib, "Allah Lübnan'ı ve Lübnanlıları korusun" sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Avn Anayasa uyarınca gerekli adımları atacak
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mustafa Edib'in, hükümeti kurma çalışmaları sırasında karşılaştığı zorluk ve engelleri paylaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Avn'a görevi iade ettiği belirtildi.
Avn'ın, çalışmalarından dolayı Edib'e teşekkür ederek, görevi geri alma talebini kabul ettiği bilgisi verilen açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın yeni bir hükümet kurma konusunda Anayasa uyarınca gerekli adımları atacağı belirtildi.
Lübnan'da Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamanın ardından başlayan protestolar üzerine 10 Ağustos'ta istifasını sunan Hassan Diyab hükümeti, yeni bir kabine oluşturulana kadar geçici olarak görevini sürdürüyor.
Şiiler, Maliye Bakanlığını alma ısrarından geri adım atmadı
Mustafa Edib'in hükümet kurma çabaları asıl olarak Maliye Bakanlığında takılmıştı.
Maliye Bakanlığını kendilerinin anayasal hakları olarak gören Şii Emel Hareketi ve Hizbullah, bakanlığa kimin atanacağını kendilerinin belirlemek istedi ve bu konudaki tutumlarında geri adım atmadı.
Emel Hareketi ve Hizbullah'ın bu duruşu, müttefikleri olan Cumhurbaşkanı Avn'ın partisi Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi dahil ülkedeki siyasi grupların tepkisine neden oldu.
Cumhurbaşkanı Avn, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, hükümet kurma çalışmalarında kriz yaşandığını belirterek, "Bunun olmaması gerekiyordu, çünkü Lübnan'ın kaybedecek bir dakikası bile yok" şeklinde konuşmuştu.
Avn, Mustafa Edib'in görevi bırakıp bırakmayacağına ilişkin soruya ise, "Hükümet kurulmazsa cehenneme gideriz" ifadesiyle, Lübnan'daki ekonomik çöküşün önüne geçilemeyeceğine dikkat çekmişti.
Macron'un girişimi sonuç vermedi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1 Eylül'deki Beyrut ziyareti sırasında Edib hükümetinin 15 gün içinde oluşturularak yapılacak reformları hayata geçirmesi halinde ekim ayında Lübnan'a destek için uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacaklarını söylemişti.
Beyrut ziyaretinde Lübnanlı siyasilere vaat ve yaptırım tehditleriyle sonlanan Macron'un, Edib hükümeti için belirlediği süre 15 Eylül'de dolmuştu.
Fransa, Macron'un atılımını desteklemek için sürenin dolmasına rağmen Lübnanlılara baskı yapmaya devam etti.
Halk teknokratlardan oluşan küçük bir hükümet istiyor
Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden biriyle karşı karşıya kalmıştır.
İşsizlik oranının yüzde 35 ve yoksulluk oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğu Lübnan, geçen ay Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından daha da zor bir sürecin içine girmiştir.
Ülkenin mevcut ekonomik krizinin sorumlusu olarak siyasi güçler ve yöneticileri gören halk, mezhepsel siyasi partilerin bulunmadığı, sadece teknokratlardan oluşan küçük bir hükümetin kurulmasını talep etmektedir.