Maruni Kilisesi Patriği Beşara Rai'nin katıldığı bir televizyon programında, 1975'teki iç savaşa Filistinli grupların neden olduğunu söylemesi üzerine, Filistinli gruplar yayınladıkları ortak bir bildiri ile bu iç savaşın başlamasına neden olmadıklarını açıkladı.
Lübnan'ın Sayda şehrinde Filistinlilerin yaşadıkları mülteci kamplarında faaliyet gösteren "Filistinli İslami gruplar"ın yayınladığı ortak bildiride, "1975'teki iç savaşta biz sadece kendimizi savunduk. Patrik Rai, bu yanlış açıklamasını derhal düzeltmelidir." ifadelerine yer verildi.
Bildiride, Patrik Rai'nin açıklamaları, "Lübnan'da yaşayan Filistin halkına bir darbe" olarak nitelendirildi.
Patrik Rai, katıldığı televizyon programında, "1975'teki iç savaşa Filistinliler neden oldu." ve "Bunlar neden Filistin'e geri dönmüyorlar?" ifadeleri ile Lübnan'da yaşayan Filistinlileri hedef almıştı.
- Lübnan iç savaşı
Beyrut'taki Aziz Maruni Kilisesi önünde 13 Nisan 1975'te Filistinli mültecileri Tel ez-Zater Kampı'na taşıyan otobüse, Hristiyan Falanjist milisler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu 27 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, iç savaşın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Ülkede, siyasi-mezhepsel ayrışma ve silahlanmanın eklenmesiyle olaylar 15 yıllık bir iç savaşa dönüştü.
Lübnan'daki farklı din ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaş, 1989 yılında Suudi Arabistan'ın Taif şehrinde, "Taif Antlaşması'nın" imzalanmasıyla sona erdi ancak antlaşma etkin olana kadar gruplar arasında çatışmalar bir süre daha devam etti.
Ülkede, 1975-1990 yılları arasında süren iç savaşta 150 binden fazla insan hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi yaralandı, bir milyondan fazlası da ülkesini terk etmek zorunda kaldı.