Macaristan'dan AB üyesi diğer ülkelere giden yasa dışı göçmenlerin ülkeye geri gönderilmesi ile ilgili olarak Lazar, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'Macaristan'a gönderilmesi düşünülen yaklaşık 15-20 bin kişinin durumu ile ilgili Avrupa Birliği (AB), Almanya ve Avusturya ile görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Macaristan ve Sırbistan'ın yasa dışı göç konusunda ne kadar zor durumda olduğunu belirten sözlerinden dolayı da ayrıca memnuniyetimizi ifade etmek istiyoruz' dedi.
Macaristan'ın Sırbistan sınırına yapmayı planladığı tel örgü ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Lazar, 'AB haftalardır yasa dışı göçmenliğin engellenmesi konusunda herhangi bir karar alamıyor. Sırbistan sınırına yapılacak olan geçici tel örgünün ön hazırlıkları son sürat devam ediyor. Tel örgünün bir an önce yapılması için Başbakan, İçişleri Bakanı'na direktif verdi. Önümüzdeki haftalarda bu konuda çalışmalar başlayacak. Sırbistan'dan Macaristan'a yasal yollardan geçmek isteyenlere sınır kapıları açık olacak' ifadelerini kullandı.
Janos Lazar ellerine ulaşan gizli servis bilgilerine göre Sırbistan'da insan tacirlerinin örgütlü bir şekilde 'mühendislik hassasiyeti' içinde çalıştığını ve bunların yasa dışı göçmenlere yardımcı olduklarını söyledi.
Macaristan'a bu yılın ilk altı ayında 75 bin kişinin yasa dışı yollardan giriş yaptığını belirten Lazar, bu sayının yıl sonu itibariyle 170 bini bulabileceğini ifade etti.
Lazar, Macar hükümetinin yasa dışı göç konusunda 21 Temmuz'da tam günlük bir çalışma yapacağını da belirtti.
Macar Başbakan Viktor Orban'ın Avrupa Konseyi'nin pazar günkü oturumuna katılacağını söyleyen Lazar, Macaristan'ın Yunanistan için oluşturulacak ortak Avrupa bütçesine katkıda bulunmayacağını sözlerine ekledi.