Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (1)
Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (1)

Oluşturma Tarihi: 2016-07-15 13:38:14

Güncelleme Tarihi: 2016-07-15 13:38:14

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuoyunda "Varlık Barışı" olarak bilinen, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki varlıklarının ülkeye getirilmesine yönelik düzenlemenin, Meclis çalışmalarına ara vermeden önce yasalaşmasını öngördüklerini bildirdi.

Ağbal, makro ekonomik gelişmeler ve Ocak-Haziran 2016 dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Maliye Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Varlık Barışı'na ilişkin düzenlemenin kanunlaştırılması hususunda bir takvimin olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, yurt dışında varlıkları bulunan Türk vatandaşlarının bunları yurda getirmeleriyle ilgili yasal düzenleme yapmak istediklerini söyledi. Bununla ilgili TBMM Genel Kurulundan dün geçen yasa tasarısında bir madde yer aldığını hatırlatan Ağbal, muhalefet partilerinin söz konusu maddeye ilişkin bazı çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu tereddütleri hükümet olarak kendilerinin de önemsediğini dile getiren Ağbal, "Türkiye hangi düzenlemeyi yaparsa yapsın, her şekilde uluslararası yükümlülüklerimize özen gösteriyoruz." diye konuştu.

Muhalefet partileri temsilcilerinin düzenlemeyi bazı suçlar bakımından olduğundan farklı değerlendirdiklerini kaydeden Ağbal, Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine, sonuna kadar bağlı olduğunu, düzenlemenin imzalanan uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını dile getirdi.

- "Koşulsuz ve sınırsız koruma söz konusu değil"

"Tasarıda ifade edildiği şekliyle koşulsuz ve sınırsız bir koruma asla söz konusu değildir" ifadesini kullanan Ağbal, yapılan düzenlemenin birçok ülkedekiyle aynı çerçevede olduğunu söyledi.

Düzenlemeyle yurt dışındaki Türk vatandaşlarının "ekonominin kayıtlı kısmında bulunan" varlıklarının Türkiye'ye getirilmesini amaçladıklarını belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Getirilen varlıklar bankalara, vergi dairelerine bildirilecek, kayıtlı olarak sisteme girecek. Getireni belli, yurt içinde kullanıcısı belli ve yapılan düzenleme, başka bir bulgu ve bilgi varsa buna ilişkin herhangi bir soruşturma, inceleme, analiz koruması getirmemektedir. Yaptığımız görüşmelerde vardığımız ortak anlayış, dün Genel Kurulda yasalaşan düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için bu maddenin tasarıdan çıkarılması, ayrı bir yasa olarak tekrar parlamentoya getirilmesidir. Bu çerçevede bugün yarın arkadaşlarımızla gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve daha sonra yapılan görüşmelere uygun olarak tekrar düzenlemeyi parlamentoya sevk edeceğiz. Kanun teklifi şeklinde olabilir. Yaptığımız düzenleme konusunda muhalefet partilerine daha teferruatlı bilgiler sunacağız."

Muhalefet partilerinden gelecek her türlü somut ve olumlu katkıya açık olduklarını vurgulayan Ağbal, "Tasarı veya teklifin Meclis çalışmalarına ara vermeden önce yasalaşmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

Ağbal, bir başka soruyu yanıtlarken düzenlemenin "geçici süreli, belli bir tarih aralığında yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getiren vatandaşların yanı sıra yabancı vatandaşların kendi varlıklarını Türkiye'ye getirmesiyle ilgili" olduğunu kaydetti.

(Sürecek)