Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
7020 sayılı Kanun'un Türkiye için son yeniden yapılandırma olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, 2002'den bu yana konuyla ilgili çok sayıda kanun çıkardıklarını söyledi.
Son yapılan ve 1 Temmuz 2016 ile 30 Mart 2017 dönemini kapsayan yeniden yapılandırma kanununun diğerlerinden farklı olduğunun altını çizen Ağbal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomide meydana gelen yavaşlama, vatandaşların bu dönemde vergi ve prim borçlarını ödemekte zorluğa düşmelerini dikkate alarak bu düzenlemeyi yaptıklarını bildirdi.
Ağbal, önceki bütün yapılandırma kanunlarını gözden geçirerek yeni bir düzenleme yaptıklarını, bu kapsamda "kolaylaştırılmış tecil müessesi"nin ilk kez bir yeniden yapılandırma kanunu içinde getirildiğini kaydetti.
Herhangi bir şekilde vergi borcunu süresinde ödeyemeyen vatandaşlara, ödeme durumlarını da dikkate alan bir sistemle yardımcı olmayı amaçladıklarını dile getiren Ağbal, "Çünkü çoğu defa yeniden yapılandırma kanunları yaparken temel gerekçemiz ödeme imkanı olmayan vatandaşımızın bu ödemesini taksitlerle yapabilmesinin önünü açmak." diye konuştu.
Ağbal, yeniden yapılandırma kanunlarının vergi ödeme bilinci üzerinde olumsuz birtakım etkilerinin bulunduğunu da gördüklerini, bu nedenle 7020 sayılı Kanun içinde yapısal bir düzenleme olarak söz konusu tecil müessesini koyduklarını söyledi.
- "Tecil müessesi ile beyanname vergi oranlarında artış bekliyoruz"
Amaçlarının vergiye gönüllü uyumu teşvik etmek olduğunu vurgulayan Ağbal, "Mükellefler beyannamelerini süresinde versin, iyi gün diye tarif ettiğimiz dönemlerde borçlarını süresinde ödesinler dedik ama herhangi bir şekilde zorluk içine düştüklerinde de devletin yanında olduğunu bilsinler." ifadelerini kullandı.
Söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2018'ten itibaren başlayacağını ifade eden Ağbal, bu sayede hem beyanname verme oranlarında artış beklediklerini hem de mükelleflerin iyi gününde vergi ödemelerini yapmakta daha hassas olacaklarını düşündüklerini söyledi.
Ağbal, "'Zor duruma düşüp müracaat ettiğimde devlet geriye bakacak. İyi günümde vergi borcumu ödeyip ödemediğimi dikkate alacak' diyen bir anlayışa geçiyoruz." dedi.
- "Yeni bir yeniden yapılandırma kanunu beklenmemeli"
Genel yeniden yapılandırma kanunu gerektiren nedenlerden birçoğunu ortadan kaldırdıklarını anlatan Ağbal, şöyle devam etti:
"Prensipte artık yeni bir genel yeniden yapılandırma kanununa ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Kim varsa 'ben gerçekten ekonomik olarak zor durum içindeyim, vergi borçlarımızı ödemek istiyorum ama buna mali imkanım yetmiyor' diyorsa, yeni getirmiş olduğumuz sistem bu vatandaşımıza elini uzatıyor. Vatandaşımıza gerçekten uzun vadelerde kolaylaştırılmış imkanlarla ödeme fırsatı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde genel bir yeniden yapılandırma kanunu beklemememiz gerektiğini düşünüyorum."
"e-Tebligat sistemi genişletilmeli"
Trafik cezaları gibi idari para cezalarının e-tebligatla bildirilmesine yönelik bir soru üzerine Ağbal, şu anda Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) elektronik tebligat sistemine kayıtlı 2 milyon 600 bin vatandaşın bulunduğunu belirtti.
Trafik para cezalarının elektronik ortamda kayıtlı kişilere tebliğ edileceğini belirten Ağbal, sistemde kaydı bulunmayanlara ise tebligatların normal posta yoluyla gönderileceğinin altını çizdi.
Ağbal, GİB'in e-tebligat sistemine kayıtlı vatandaşların cezalarını sistem üzerinden görme imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, "Çoğu zaman vatandaşlarımız 'Trafik cezası kesilmiş ama gelmemiş, benim haberim olmamış, haberim olsaydı ben bunu öderdim' diye şikayet eder. Trafik para cezası tebliğ edildiğinde bir aylık sürede ödenirse ilave indirim alıyor. e-Tebligat sistemi üzerinde kayıtlı vatandaşlarımız doğrudan doğruya bu tebligatı görecekleri için peşin ödeme indiriminden de yararlanmış olacak." dedi.
e-Tebligata kayıtlı vatandaş sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Ağbal, "Vergi kimlik numarası olan vatandaşlarımız dilerlerse bu sisteme kayıt olabilmeliler, tebligatlarını da bu sistem üzerinden alabilmeliler." diye konuştu.
Ağbal, hükümet olarak e-devlet uygulamalarını çok önemsediklerini ve her alanda yaygınlaştırdıklarını anlatırken, "e-Tebligat sistemini bütün kamu idarelerini kapsayacak şekilde genişletmeliyiz. Vatandaşlarımızın bu sisteme kayıt olmalarını teşvik etmeliyiz." ifadelerini kullandı.
-1,4 milyar liralık trafik cezası yapılandırıldı
Ağbal, uygulamayla hem kamu idarelerinin posta masraflarından kurtulacağını hem de vatandaşların her türlü tebligatını elektronik ortamda alabileceğini belirtti.
Vatandaşların e-devlet uygulamalarına alıştığını, bu konuda çok açık fikirli olduğunu dile getiren Ağbal, bankalarla işlemlerde bu tür uygulamaların talep edildiğini söyledi.
Ağbal, "Bu açıdan aslında GİB'in e-devlet uygulaması kapsamında başlattığı e-tebligat sistemini belki de devlet ve kamu idareleri ölçeğinde yeni bir yapılandırmayla tümünü kapsayacak şekilde genişletmek ve bu sistem üzerinden bütün tebligatları yapmak en doğru yöntem gibi gözüküyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Ağbal, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada da 6736 sayılı Kanun kapsamında trafik para cezalarını yapılandırmak için 1,3 milyon kişinin başvurduğunu, 1,4 milyar liralık tutarın yapılandırıldığını bildirdi.