Merkez Av Komisyonu kararları yürürlükte
Merkez Av Komisyonu kararları yürürlükte

Oluşturma Tarihi: 2016-05-27 12:11:29

Güncelleme Tarihi: 2016-05-27 12:11:29

Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanları, Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda, orman içi, belediye ve il özel idarelerle DSİ tarafından yapılan göletlerle arboretumlarda (ağaç parkı) avlanma yapılamayacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2016-2017 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Merkezi Av Komisyonu, il av komisyonlarının görüşleri ile komisyona sunulan diğer belgeleri inceleyerek, 2016-2017 av dönemi için bütün yurdu kapsayan hususları karara bağladı.

Karara göre, avlanması yasak ve serbest türler bölgelere göre ayrıldı.

Marmara Bölgesi'nde keklik, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde çakal, İç Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde tilki ve çakal, Burdur yöresinde alakarga, ekin kargası ve leş kargası gibi türlerin avlanması yasaklandı.

Komisyon avlanma limitlerini de belirledi. Buna göre, bir avcı gün içerisinde bıldırcın 10'dan fazla, üveyik 8, kara tavuk, ardıç, tahtalı, sakarca 3'er, kaya güvercini 6, çulluk 5, saksağan 15, bozkaz 2, sakarmeke 4, ala karga, su çulluğu ve yabani tavşanı birden fazla avlayamayacak.

Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanları, Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda, orman içi, belediye ve il özel idarelerle DSİ tarafından yapılan göletlerde, arboretumlarda, gençleştirme çalışmaları yapılan sahalar ve toprak koruma alanlarında avlanma yapılamayacak.

Ayrıca yaban hayatı koruma sahaları, milli parklar ve tabiat parkları, yaban hayvanları yerleştirme ve üretme yerlerinde de avlanma yasak olacak.

- Hayvanı yanıltıcı elektronik cihazlar kullanılmayacak

Haznesi iki fişekle sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı, yivsiz av tüfekleri ve tabancalar, ses veya görüntüsünden faydalanılarak hayvanları çağırmada faydalanılan mühreler avcılıkta kullanılamayacak.

Zehirli veya uyuşturuculu yem, ilaç gibi malzemelerle çiftleşme dürtüsü yaratan yapay kokular, hayvanı yanıltıcı elektronik cihazlar da av sırasında kullanılmayacak.

Geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, kafes ve tuzaklar, yivli av tüfekleri, aküyle çalışan el projektörleri, motorlu tekne ile benzeri araçlarla da av yapılamayacak.

- Engelliye özel izin

Ortopedik engeli ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan avcılar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen engelli kimlik belgesini ibraz ederek, avlaklarda araç içinde avlanabilecek.

Tarımsal faaliyetler sırasında biçerdöver ve traktörlerde silah bulundurmak, av ve yaban hayvanlarını yeme alıştırarak avlamak, sürek avı dışında can güvenliği nedeniyle 15 avcıdan fazla kişinin bir arada avlanması yasaklandı.

- Avlanan türlerin etleri satılamayacak

Yaban domuzu hariç, avına izin verilen türlerin etinin alım satımı da yasak kapsamında. Yasal olarak avlanan kuşların en az bir kanadının tüyleri temizlenmeden ve bir bacağı kesilmeden taşınması ise zorunlu hale getirildi. Avlanma izni olmayanlar, av sezonu içinde ve dışında dahi olsa silahlarını avlaklarda boş ve kılıfında taşımak zorunda.

Avcılık belgesi ve izni almadan atmacayla ok ve yayla avlanmak, tavşan haricinde tazıyla avlanmak yasak kapsamına alınırken, avlaklarda kedi ve köpekler başı boş bırakılamayacak.

Yetkili makamlarca mevzuat kapsamında silah taşıma yasağı getirilen günlerde avlanılamayacak ayrıca avlaklara pet veya cam şişe, poşet, gazete gibi çöpler atılmayacak.

Bu arada yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe giren kararlar, bir sonraki komisyon kararlarına kadar geçerli olacak.

Ayrıca komisyon kararları, bir kitapçık haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlara da ücretsiz olarak gönderilecek.