Dolar

34,3144

Euro

37,4953

Altın

3.027,11

Bist

8.618,57

Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde koruma ve temizlik çalışması yapıldı

Dr. Orkun Hamza Kayci:- 'Yumuktepe'de, milattan önce 7 binlerde başlayıp milattan sonra 13. yüzyıla kadar kesintisiz devam eden bir tabakalaşma var. Buna biz yaklaşık 9 bin yıllık bir bilgi arşivi diyoruz'

3 Ay Önce Güncellendi

2020-10-06 11:32:38

Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde koruma ve temizlik çalışması yapıldı

Mersin'de, tarihi milattan önce 7 binli yıllara kadar uzanan ve Anadolu'nun en eski yerleşim alanlarından biri olarak bilinen Yumuktepe Höyüğü'nde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle sezon kazıları ertelendikten sonra koruma ve temizlik çalışmaları gerçekleştirildi.

Toroslar ilçesinde bulunan ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Orkun Hamza Kayci tarafından başkanlık yapılan ekip, daha önce ortaya çıkarılan katmanları korumak amacıyla çevre temizliği ve koruma çalışmaları gerçekleştirdi.

Dr. Kayci, yaptığı açıklamada, arkeolojik mimarinin jeotekstil örtü ve toprakla korunmaya çalışıldığını belirterek, "Neolotik ve Kalkolotik kültür katmanları ile Hitit ve sonrasındaki Orta Çağ katmanlarını koruma altına aldık" dedi.

Proje Geliştiriliyor

Uzun vadeli koruma çalışmaları kapsamında bir arkeopark projesi geliştirdiklerini dile getiren Kayci, "Özellikle kalkolotik dönem alanını bir çatı ile kaplamayı hedefliyoruz. Bu proje onaylandıktan sonra yerel kuruluşlarla birlikte gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu, Mersin ve Çukurova için büyük bir değer olacak ve ziyarete açılacak" şeklinde konuştu.

9 Bin Yıllık Bilgi Arşivi

Kovid-19 sebebiyle sezon kazılarının ertelendiğini hatırlatan Kayci, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonundaki çalışmaların 2021 yılında İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva liderliğinde devam edeceğini söyledi.

Yumuktepe Höyüğü'nün önemine de değinen Kayci, "Yumuktepe'de milattan önce 7 binlerden başlayıp milattan sonra 13. yüzyıla kadar devam eden kesintisiz bir tarih vardır. Bu, yaklaşık 9 bin yıllık bir bilgi arşivi anlamına gelir. Bu, Mersin ve Çukurova için büyük bir öneme sahip. Çünkü bölgede birçok höyük bulunmasına rağmen, tüm katmanlarda kazı yapılmış tek höyük Yumuktepe'dir. Dolayısıyla, Çukurova'nın tüm tarihsel kronolojisi Yumuktepe'de bulunmaktadır. Bu yüzden burası bizim için referans bir yerleşim alanıdır" şeklinde konuştu.

Haber Ara