MHP'den müftülere nikah kıyma tasarısına ortak açıklama
MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta, müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği tasarısıyla ilgili, 'Düzenleme ülkemizdeki resmi nikahı

Oluşturma Tarihi: 2017-10-12 19:32:20

Güncelleme Tarihi: 2017-10-12 19:32:20

MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta, müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği tasarısıyla ilgili, "Düzenleme ülkemizdeki resmi nikahı arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; her halükarda nikahı kıyan görevlinin devlet memuru olmasıdır" dedi.

MHP Grup Başkanvekilleri Akçay ve Usta müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı hakkında yazılı açıklama yaptılar. Akçay ve Usta açıklamada, bir hukuk devletinde esas olan nikah akdinin hukuk içerisinde gerçekleşmesi olduğu belirtilerek, "Hukuki çerçeve Medeni Kanun ile belirlenmiştir. Nikah akdinde esas olan nikah işleminin alenileşmesi ve kamu görevlisi ile şahitlerin önünde irade beyanı ile işlemin gerçekleştirilerek resmi kayıt altına alınmasıdır. Kanun Tasarısında müftülere verilen resmi nikah kıyma yetkisinin hukuk devleti, laiklik, kamu yönetimi ve meşruiyet açısından olumsuz bir tarafı bulunmamaktadır. Bu yetkinin verildiği müftüler Türkiye Cumhuriyeti'nin kararnameyle göreve atanan ve yemin ederek göreve başlayan nitelikli kamu personelidir. Nikahı kıyacak olan devlet memurudur. Unutulmamalıdır ki, bu yetki resmi nikahı kıyma yetkisidir ve ilgililer bu konudaki mer'i icapları yerine getirecektir. Kuşkusuz sistem denetlenecektir" dedi.

Akçay ve Usta açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kamuoyunda sıkça tartışıldığı şekilde düzenlemenin Anayasamızda ifadesini bulan laik devlet ilkesiyle çeliştiği iddiası ile kadınların sosyal konumuna ilişkin eleştiriler yersizdir. Bu düzenleme laik devlet ilkesi doğrultusunda yapılmaktadır. Laik hukuk sisteminde esas olan, bir işlemin hangi görevli tarafından hangi kurallara göre yapıldığıdır. Türk Medeni Kanunu'na göre devletin yetkilendirilmiş resmi görevlileri aracılığıyla kıyıldığı sürece ortada laikliğe aykırı bir durum yoktur. Müftülük görevlileri de birer devlet memuru olarak resmi nikah akdini kıyabilirler. Yapılan düzenlemeyle çocuk evliliklerine, çok eşliliğe ve evliliklerde kadınlara hukuki bir korumanın tesis edilmesi imkanını ortadan kaldıran kayıt dışı nikah uygulamasının son bulması hedeflenmektedir."

Düzenlemenin kırsal kesimde resmi nikah oranını arttıracağına işaret edilen açıklamada, "Böylece kayıt dışı imam nikahı üzerinden yapılan istismarların da önüne geçilecektir. Özellikle bazı vatandaşlarımızın resmi nikah kıymadan belli bir süre dini nikah üzerinden evliliklerini sürdürdükleri bilinmektedir. Bu durum aile kurumu üzerinden kadın ve çocuklar üzerinde istismara sebep olmakta ve hukuki sorunlar çıkarmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde resmi nikahı hakim kılmamız gerekmektedir. Düzenleme ülkemizdeki resmi nikahı arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; her halükarda nikahı kıyan görevlinin devlet memuru olmasıdır. Diğer önemli bir husus da burada bir ihtiyariliğin olmasıdır. İsteyen belediyeye, isteyen müftülüğe giderek resmi nikahını kıydıracaktır" denildi.

(Ahmet Umur Öztürk /İHA)