MHP TBMM Grup Toplantısı
Genel Başkan Bahçeli: (2)- 'Kerkük'ün statüsüne Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve milli birliği içinde bir çözüm yolu bulunması elzemdir. Kerkük hiçbir vilayete bağlı olmayan özel bir statüye kavuşturulmalıdır'- 'Cumhuriyetimizi, kuruluş felsefesiyle yaşatmak bugün hepimize düşen büyük görev ve sorumluluktur'

Oluşturma Tarihi: 2017-10-24 12:30:55

Güncelleme Tarihi: 2017-10-24 12:30:55

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kerkük'ün statüsüne Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve milli birliği içinde bir çözüm yolu bulunmasının "elzem" olduğunu belirterek, "Kerkük hiçbir vilayete bağlı olmayan özel bir statüye kavuşturulmalıdır." dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in, demokrasiyi geliştiren, şu ana kadar bulunmuş en iyi yönetim biçimi, kişi hak ve özgürlüklerini güvence altına alan en iyi sistem olduğunu söyledi.

Bu nedenle bugün de başka yönleriyle büyük bir tehdit olarak ortaya çıkan yeni sömürgeciliğe karşı çare arayan milletin muhtaç olduğu mesajın, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarının anlamında saklı olduğunu ifade eden Bahçeli, Cumhuriyet'ten intikam almak için kuyrukta bekleyen çürümüşlerin herkesin malumu olduğunu belirtti. Bahçeli, şöyle konuştu:

"Milli Mücadele'yi kötülemek için fırsat kollayanların, hatta keşke 'Yunan galip gelseydi' diyebilecek kadar günaha, kire ve hıyanete batmışların varlığı utanç verici şekilde ortadadır. Bunlara, bir delinin hezeyanı, bir küstahın uydurması diyemeyiz. Zira dilimiz kurur, kanımız çekilir. Bunlar ki Cumhuriyet'in nimetleriyle, demokrasinin imkanlarıyla, milletin müsamahasıyla zehir kusan işgal artıklarıdır. Atatürk'e sövmek, bunların mesleğidir. Cumhuriyet'i karalamak, bunların geçim kapısıdır. Türk milletinin değerlerine kafa tutmak, bunların iğrenç tertibidir. Son yıllarda bu zevatın sayısındaki artış da kaygı verici düzeydedir. Çanakkale'deki direnişten hala rahatsız olan, bağımsızlıktan yıllardır ürken, Cumhuriyet'in mana ve ruhundan namertçe ödü patlayan köksüzler ya kalem tutan sefiller ya da kurşun atan alçaklar olarak karşımızdadır.

Cumhuriyet, cumhurun son sözü, iradesinin ebedi özüdür. Türkiye Cumhuriyeti, tarihteki Türk devletlerinin son halkasıdır. 29 Ekim 1923 emanetinden geri adım yoktur, tersi bir durum ise yok hükmündedir. Bu devlet ona buna peşkeş çekilmeyecek, onun bunun ağzına bakmayacak, üç beş soysuzun eline ve emeline düşmeyecektir. Cumhuriyetimizi, kuruluş felsefesiyle yaşatmak bugün hepimize düşen büyük görev ve sorumluluktur."

- "Emmi çocukları da aynısını yaptı"

Barzani'nin bağımsızlık sevdasının, arkasında başka bir hesap ve hazırlık yoksa zorunlu olarak beklemeye alındığını belirten Bahçeli, yalnızlaşan Barzani ve peşmerge çetesinin, tarihi bir hayalkırıklığı yaşadığını kaydetti.

"15 Ekim'de kanlarının son damlasına kadar savaşmaktan, Kerkük'ün Kudüsleri olduğunu söylemekten adeta nefesleri kesilen peşmerge fitnesi, ne olmuştur da deyim yerindeyse tek bir mermi atmadan tabana kuvvet kaçmayı seçmiştir?" diye soran Devlet Bahçeli, "Öyle ya, Kerkük'ü terk etmeyeceklerdi. Ama çığlık çığlığa, bağıra çağıra kaçarken üzerlerindeki sözde resmi üniformaları bile çıkarıp atmışlar, ciğersizliklerini, naylon kimlik ve kişiliklerini afişe ve ilan etmişlerdir. Hani bir ara, fistan giymiş hainler ülkemizde sokaklara çıkıyor, zoru görünce tabana kuvvet çil yavrusu gibi dağılıyorlardı ya, bunların emmi çocukları da aynısını Kerkük ve mücavir bölgelerinde tekrarlamışlardır." diye konuştu.

Barzani'nin çok kısa sürede, hiçbir karşı direniş göstermeden kaçıp gitmesinin ister istemez şüphelere, soru işaretlerine neden olduğunu belirten Bahçeli, Barzani'nin vahim hesap hatası sonucu zorladığı referandum sonrası, Irak'ta ortaya çıkan siyasi denklemin Kerkük'ün statüsünün nihai çözümü için yeni bir süreç başlattığını söyledi.

Kerkük'te güvenliği Irak ordusu ve federal polisin sağlaması gerektiğini dile getiren Bahçeli, Haşdi Şabi'nin güvenlik konusunda görev üstlenmemesinin büyük bir önem taşıdığına işaret etti.

- Kerkük'ün statüsü

Bahçeli, Kerkük'ün idari ve siyasi statüsünün belirlenmesi için Irak merkezi yönetiminin öncülüğünde bir diyalog, görüşme, müzakere sürecinin başlatılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2003 yılından sonra Kerkük'e dışarıdan getirilenlerin ve Kerkük'ten göçe zorlananların evlerine dönmeleri uygun bir çıkış ve çözüm yolu olarak düşünülebilecektir. Bundan sonra sağlıklı bir nüfus sayımı yapılabilecektir. Kerkük'ün statüsüne Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve milli birliği içinde bir çözüm yolu bulunması elzemdir. Irak'ın kurucu tüm halkları; yani Türkmenler, Araplar, Kürtler, bunların yanı sıra Süryaniler, Keldaniler ile diğer grupların hak ve hukukları korunmalıdır. Kerkük hiçbir vilayete bağlı olmayan özel bir statüye kavuşturulmalıdır."

Türkmenlerin dışlandığı, yok sayıldığı bir Kerkük'ün, tarihi köklerinden koparılacağını, kültür mirasından söküleceğini, genlerinden, gerçeklerinden ve geçmişinden uzaklaştırılacağını belirten Bahçeli, "Buna ise tamam demek, aslı astarı olmayan vaatlere kanarak aza tamah etmek Türklüğün kitabında yazmayan bir alçalma ve kayıp halidir." ifadesini kullandı.

Bahçeli, etnik ve mezhep temelli sıcak çatışma ihtimalinin, Irak ve Suriye'yi tümden yutacak, Türkiye'yi her yönden olumsuz etkileyecek çok tehlikeli ve çok vahim bir tuzak olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu tuzağa düşülmemeli, bu oyuna gelinmemelidir. Türkiye, 25 Eylül referandumunu tanımayarak, Barzani'ye uyguladığı yaptırımlarla Irak Merkezi Yönetimi'nin elini güçlendirmiş, cesaret aşılamış, Türkmen kardeşlerimizin umutlarını yeşertmiştir. Barzani mevzi kaybetmişse, bağımsızlık hamlesi akamete uğramışsa bunda Türkiye'nin önemli bir payı vardır. Bu kapsamda Kerkük ve diğer Türkmen yurtlarının demografik operasyonlarla tasfiye planları derhal kesilmeli, Kerkük tarihi dokusuna, kültürel derinliğine müzahir bir şekilde yönetilmelidir."

(Bitti)