"Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre, Doğa, Su ve Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması"nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 4 Mayıs tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca 3 Temmuz tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre, iki ülke, çevre kirliliğinin azaltılması, çevrenin, doğanın, suyun ve ormanların korunması amacıyla eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı yarar esasına dayanarak, bilgi, deneyim ve teknoloji transferiyle ilgili özel program ve projeler aracılığıyla işbirliği yapacak.
"Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Arasında İki Yıllık İşbirliği Anlaşması 2010/2011"in onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 27 Nisan tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca 3 Temmuz'da kararlaştırıldı. Çerçevesi ulusal sağlık yetkilileri ve DSÖ'nün dahil olduğu başarılı müzakere aşamalarının ardından ayrıntılı bir şekilde hazırlanan anlaşma, tarafların işbirliği önceliklerini belirliyor. Öncelikler, "Sağlıkta Dönüşüm Programı bağlamında Sağlık Bakanlığı'nın sağlık sistemleri gözetimcilik kapasitesinin geliştirilmesi, acil durumlar ve iklim değişikliklerine yanıt amacıyla sağlık sistemleri hazırlıklılığı ve kapasitesinin artırılması." olarak belirlendi.
"Trans-Asya Demiryolu Ağı Hükümetlerarası Anlaşması"nın çekince ile birlikte onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 8 Haziran tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca 3 Temmuz'da kararlaştırıldı. Anlaşma çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafından anlaşmanın uygulanmasını ve önerilen her türlü değişikliği değerlendirmek üzere bir Trans Asya Demiryolu Ağı Çalışma Grubu kurulacak. Anlaşmanın yorumlanması veya uygulanmasına ilişkin olarak iki veya daha fazla taraf arasında çıkan herhangi bir anlaşmazlık konusunda tarafların müzakere veya konsültasyon yolu ile uzlaşmaya varmadıkları durumlarda anlaşmazlık yaşayan taraflardan herhangi birinin talep etmesi halinde uzlaşma yoluna başvurabilecek. Bağlı ülkelerden biri uzlaşmayla ilgili anlaşmanın maddelerine bağlanmamak için çekince koyabilecek. Anlaşmaya taraf ülkeler Trans-Asya Demiryolu Ağını geliştirmek için mümkün olan her türlü çabayı sarf edecek ancak bu, ülkenin kendi bölgesi boyunca mal dolaşımı ve yolcu trafiğine izin vermesi şeklinde bir zorunluluğu kabul etmesi olarak yorumlanamayacak.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kapsamlı İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası"nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 21 Mayıs tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca 3 Temmuzda kararlaştırıldı. Anlaşmayla, iki ülke, siyasi, ticari, güvenlik, sağlık, turizm, kültür, eğitim, bilim, teknoloji, spor, iletişim ve hukuk alanında işbirliğini teşvik edecek.
Türkiye ile Tacikistan arasında 16 Şubat'ta Duşanbe'de imzalanan Türkiye-Tacikistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Dokuzuncu Dönem Toplantısı Protokolü, yayımlanan karara göre onaylandı.
Buna göre, taraflar ekonomik ve ticari ilişkilerin karşılıklı menfaat ve eşit haklar doğrultusunda daha da geliştirilmesi arzusuyla, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı arasında sanayi ve yeni teknolojiler alanında işbirliği protokolü hazırlanarak imzalanması, ikili ticaretin artırılması için gerekli çalışmaların yapılması gibi konularda mutabakata vardı. Türkiye ile Tacikistan ayrıca, karşılıklı yatırımlar, enerji, müteahhitlik, ulaştırma, tarım, bankacılık ve finans, teknik yardım, kültür ve turizm, sağlık, eğitim gibi alanlardaki iş birliğinin sürdürülmesi konusunda da anlaştı. Öte yandan iki ülke Karma Ekonomik Komisyonu 10'uncu Dönem Toplantısını gelecek yıl Ankara'da yapmayı kararlaştırdı.
Türkiye ile Meksika arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmanın onaylanması hakkındaki karara göre, taraflar kanun ve düzenlemeleri çerçevesinde diğer taraftan yatırımcıların yaptığı yatırımları mümkün ölçüde teşvik edecek. Bu çerçevede iki ülke, karşılıklı yatırımlara adil ve hakkaniyete uygun tam koruma ve güvenlik sağlayarak, yatırımcılara gerekli kolaylıkları gösterecek.
Türkiye ile İran arasında 9 Haziran 2014'te Ankara'da imzalanan "Ortak Film Yapılmasına İlişkin Anlaşma"nın onaylanmasına dair karara göre, iki ülke teknolojik ve kültürel bağların daha da gelişmesini teşvik etmek amacıyla, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile İran Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı Sinema ve İşitsel-Görsel Teşkilatı aracılığıyla yapılacak ortak filmlerin teknik çerçevesini belirledi. Türkiye ile İran bu hususta, genel kabul gören uluslararası standartları karşılayan ortak yapımları teşvik edecek, ulusal mevzuatlarına uygun olarak ortak yapım filmeleri için gereken malzeme ile yaratıcı ve teknik ekibin ülkeye girişi ve kalışı için gerekli çabaları gösterecek.
Türkiye ile Gürcistan arasında 4 Aralık 2009'da imzalanan "Çevre ve Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması"nın onaylanmasına dair karara göre ise iki ülke halkları arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek ve çevreyi korumak amacıyla çevre kirliliğinin azaltılması ve doğanın korunması için eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı yarar esaslarına dayalı şekilde bilgi, deneyim ve teknoloji transferi yoluyla iş birliği yapacak. Bu çerçevede Türkiye ile Gürcistan, ilgili konularda ortak bilimsel ve teknik araştırma ile programlar, iş birliği projelerinin olgunlaştırılması, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, çevre teknolojilerinin değişimi, eğitim programları, toplantı, konferans ve seminerlerin düzenlenmesini destekleyecek.
Türkiye ile Uruguay arasında 1 Mayıs 2013'te İzmir'de imzalanan "Hava Ulaştırma Anlaşması"nın onaylanmasına ilişkin karara göre de iki ülke 7 Aralık 1944'te Chicago'da imzaya açılan Uluslararası Sivil Havacılık Hakkında Sözleşmeye taraf olarak, birbirlerine diğer tarafın ülkesi üzerinden iniş yapmaksızın uçma hakkı, trafik hizmeti dışındaki amaçlar için durabilme hakkı, belirlenen noktalarda yolcu, posta ve kargodan oluşan uluslararası trafiği indirmek ve almak amacıyla duraklama hakkı tanıyacak. İki ülke, mutabık kalınan hizmetleri işletmesi amacıyla bir veya daha fazla havayolunu tayin etme hakkına sahip olacak ve bu işlemleri diplomatik kanallar yoluyla yazılı şekilde diğer tarafa bildirecek.
Türkiye'nin, "Eşyaların Karayolundan Uluslararası Nakliyatı İçin Mukavele Sözleşmesi Elektronik Taşıma Belgesi ile İlgili Ek Protokole" ilişik çekince ile birlikte katılması da Resmi Gazete'de yayımlanarak kararlaştırıldı. Buna göre, Türkiye protokole, "protokolün uygulanmasına ilişkin taraflar arasındaki herhangi bir uyuşmazlığın taraflardan herhangi birinin isteği üzerine çözüm için Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi"ne dair 11. maddesine çekince koyarak taraf oldu.
Protokol kapsamında, taşıma belgesi ve sözleşmenin uygulanacağı taşıma sözleşmesinin ifasıyla ilgili herhangi bir talep, açıklama, talimat, rica, çekince veya başka bir bildirim, elektronik haberleşme yoluyla düzenlenebilecek. Protokolün hükümlerine uygun bir elektronik taşıma belgesi, sözleşmede belirtilen taşıma belgesine eş değer kabul edilerek, aynı kanıt değerine sahip olacak. Protokolün herhangi bir tarafı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğini bilgilendirerek protokolü feshedebilecek. Fesih bildirimin iletilmesinden 12 ay sonra geçerli olacak.