Dolar

34,0144

Euro

38,0139

Altın

2.826,99

Bist

9.975,61

Mısır'dan, İngiltere'nin İhvan raporuna 'memnuniyet' açıklaması

Mısır'dan, İngiltere'nin İhvan raporuna 'memnuniyet' açıklaması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 21:59:03

Mısır'dan, İngiltere'nin İhvan raporuna 'memnuniyet' açıklaması
Mısır, İngiliz hükümetinin Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) ilgili raporunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yapılan yazılı açıklamada, rapora ilişkin, "Aşırılık ve terör fikriyle mücadelede İngiltere tarafından atılmış önemli ve ciddi bir adım" değerlendirmesinde bulunuldu.

- "İhvan, rapora itiraz edecek"

Öte yandan, Londra'da bulunan İhvan liderlerinden Muhammed Sudan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teşkilatın raporu görmediğini, raporla ilgili bilgiyi medyadan edindiğini söyledi.

Teşkilatın rapora itiraz edeceğini ve İngiltere yargısına taşıyacağını ifade eden Sudan, şiddete teşvik eden grupların İhvan'dan ayrılmasının, teşkilatın aşırılık karşıtlığının delili olduğunu, barışçıllıktan uzak olanların İhvan'dan ya ayrıldığını ya da çıkarıldığını kaydetti.

Siyasi analist Azzam Temimi de İhvan'ın ne şiddete başvurduğunu ne de bunun propagandasını yaptığını söyledi.

Temimi, İngiltere hükümetinin teşkilatla ilgili rapordaki tutumundan geri adım atması gerektiğini belirtti.

- İhvan raporu

İngiltere Başbakanı David Cameron, Müslüman Kardeşler örgütüne üyeliğin veya bu örgütle bağlantının, "aşırılık göstergesi olabileceğini" ancak örgütü incelemeyi sürdüreceklerini açıklamıştı. Yazılı değerlendirmede, "Raporun ana bulguları, Müslüman Kardeşler örgütüne üyeliğin, bu örgütle bağlantının veya bu örgütten etkilenmenin aşırılık göstergesi olabileceği sonucunu destekliyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Cameron'ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için kurulan komisyonun başkanlığını İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yapmıştı.

İngiliz hükümetinin, "Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olmadığı ve yasaklanması gerekmediği" sonucuna ulaştığı halde buna ilişkin raporunu açıklamayı Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile ilişkileri ve dengeleri bozmamak için ertelediği iddia edilmişti.

Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'da yasaklanarak, terör örgütü kabul edilmişti.

SON VİDEO HABER

Mısırlı kiracı evinde ölü bulundu

Haber Ara