Mısır'ın Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması
Mısır'ın Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması

Oluşturma Tarihi: 2015-10-08 14:01:53

Güncelleme Tarihi: 2015-10-08 14:01:53

Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı, Mısır'ın Gazze sınırındaki tünellerin yıkılması amacıyla deniz suyu pompalamasının, "sınır güvenliğinin kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya getirdiğini" açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, Gazze kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Filistin emniyet güçleri, su pompalama işleminin devam etmesi nedeniyle toprakta yaşanan çöküntüler yüzünden devriye araçlarını kullanmada ve sınırın güvenliğini sağlamada büyük zorluk yaşıyor" dedi.

Bölgedeki Filistinlilere ait evlerinin de zarar göreceğini ve yaşadıkları sıkıntıların artacağını söyleyen Bezm, Mısır makamlarına su pompalama işlemini acil olarak durdurma çağrısı yaptı.

"Yapılan, uluslararası kanun ve sözleşmeleri açık bir ihlaldir" ifadelerini kullanan Bezm, bakanlığın Mısırlı yetkililere, Arap Birliği'ne, BM'ye, uluslararası kuruluş ve insan hakları örgütlerine projenin tehlikelerinin anlatıldığı ve durdurulması gerektiğini içeren birçok mesaj gönderdiğini hatırlattı.

- Refah kentinde toprak çökmeleri başladı

Refah Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada da, tünellere su pompalama işleminin hızlıca yapıldığı, yerleşim yerlerinin yakınında ve kentteki binaların altında toprak çökmelerine neden olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, pompalanan suların, kentin batısındaki Sultan Tepesi Mezarlığı'na ulaşabileceği belirtildi.

Mısır ordusu, Gazze tünellerini yıkmak amacıyla sınır boyunca döşediği boru hattı üzerinden bölgede kazdığı hendeğe, 18 Eylül'de deniz suyu pompalamaya başlamıştı. Mısır yönetimi ekim ayından beri Gazze sınırında, özellikle de Refah kentinde 2 kilometrelik tünellerden arındırılmış alan oluşturabilmek için çalışmalar yapıyor.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden İsrail'in Gazze'ye sıkı bir abluka uygulamaya başladığı 2007 yılından bu yana, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar bölge halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ve akaryakıt geçiriliyordu.