Myanmar'da geçiş süreci
Myanmar'da geçiş süreci

Oluşturma Tarihi: 2015-12-17 18:34:48

Güncelleme Tarihi: 2015-12-17 18:34:48

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılan ve Ulusal Demokrasi Birliği Partisi'nin (NLD) zaferiyle sonuçlanan seçimin ardından ülkedeki siyasi geçiş döneminin sorunsuz işlemesi için oluşturulan komite, mart ayında öngörülen yetki devrini ele almak üzere bir araya geldi.

NLD sözcüsü Win Htein, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, görev süresi dolacak hükümet ve partisinin işbirliğiyle kurduğu ortak geçiş komitesinin ilk toplantısında, "iktidarın devredilmesine ilişkin prosedürlerin görüşülmeye başlandığını" bildirdi.

Komite üyesi seçilen Win, yeni hükümet mart ayında görevi devralana kadar hükümet yetkilileriyle haftada üç ya da dört kez bir araya geleceklerini kaydetti.

Ortak geçiş komitesinin üyelerinden Enformasyon Bakanı U Ye Htut, Facebook hesabından, Devlet Başkanı Thein Sein hükümetinin, "süreci kolaylaştırmak ve yumuşatmak için kurulacak hükümete yardımcı olmak konusunda kararlı olduğunu" belirtti.

NLD lideri Aung San Suu Çii, iktidarın devri konusunu görüşmek üzere Thein Sein ile 2 Aralık'ta bir araya gelerek iktidarın şeffaf ve yumuşak biçimde devredilmesi konusunu görüşmüşlerdi.

Muhalefet lideri Suu Çii'nin partisinin, 8 Kasım'da yapılan genel seçimlerde bin 139 sandalyeden 880'ini kazanmasının ardından, ülkedeki siyasi geçiş döneminden sorumlu olacak sekiz kişilik bir komite kurulmuştu.

NLD'nin işbirliğiyle kurulan komitenin, hassas geçiş döneminin sorunsuz atlatılmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Myanmar'da yeni devlet başkanını, Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) belirleyecek. Partinin Nobel ödüllü lideri Aung San Suu Çii, seçimi kazanmasına karşın oğulları İngiltere vatandaşı olduğu için devlet başkanlığına aday olamıyor. Anayasa, meşru çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklıyor.

NLD, devlet başkanlığı için adayını henüz açıklamazken, Suu Çii'nin danışmanı Win Htein, Myanmar Times gazetesine verdiği demeçte, yeni devlet başkanının Suu Çii'nin "sözünden çıkmayacak, pasif biri" olacağını söylemişti.

Myanmar'ın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan General Aung San'ın kızı olan Suu Çii, 1989 yılından sonra 15 yılını ev hapsinde geçirmiş, yaklaşık 50 yıl süren askeri yönetimin ardından 2011'de iktidara gelen sivil hükümetin yaptığı siyasi reformlar çerçevesinde milletvekili seçilmişti. Suu Çii, 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.