Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Nepal'de anayasa protestosu

Nepal'de anayasa protestosu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 16:33:42

Nepal'de anayasa protestosu
Nepal'de, ülkenin altı federal bölgeye ayrılmasını öngören anayasa taslağını protesto etmek için düzenlenen gösteriler sırasında polisin ateş açtığı sonucu bir eylemci hayatını kaybetti.

Ülkenin güneydoğusundaki Saptari bölgesinin yöneticisi Birendra Kumar Yadav, bugün Bhardah köyünde bir karakola saldıran göstericiler arasında bulunan 30'lu yaşlarındaki bir kişinin, polisin açtığı ateş sonucu öldüğünü söyledi.

Yadav, gösterici grubunun önce bir otoyolu kaya ve kütüklerle kapattığını ardından da emniyet teşkilatına ait bir aracı taşlayarak hasar verdiğini son olarak da karakola saldırdıklarını belirterek, "Polis ateş açmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Nepal, 2008'de 239 yıllık monarşiden cumhuriyet rejimine geçmiş, 2008'de oluşturan parlamento ülkedeki siyasi farklılıklar nedeniyle anayasayı hazırlayamamıştı. 7 yıldır geçici anayasayla yönetilen ülkede 25 Nisan'da meydana gelen şiddetli depremin ardında anayasa çalışmaları hızlanmıştı. Nepal hükümeti, haziran ayının başında siyasi partilerin anayasa taslağı üzerinde mutabakata vardığını açıklamıştı.

Ülkedeki azınlık grupları ve kadınlar, haklarının çiğnendiğini iddia ederek anayasa taslağını eleştiriyor.

SON VİDEO HABER

Cezaevinden çıkan Bahar Candan'dan açıklama

Haber Ara