Noel çelengi kadınların gelir kaynağı oldu
Noel çelengi kadınların gelir kaynağı oldu

Oluşturma Tarihi: 2015-12-10 13:12:02

Güncelleme Tarihi: 2015-12-10 13:12:02

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Noel için günlük ortalama 3 bin 500 noel çelenginin ihraç edildiği Antalya'da gelir düzeyi düşük mahallelerde yaşayan kadınlar, evlerini adeta atölyeye çevirerek yaptıkları çelenklerle, aile bütçelerine önemli katkı sağlıyor.

Çam artığı, çam kozalağı, andız dalı, sandal ve mersin meyvesi gibi tamamen doğal orman artığı ürünler ve çiçeklerden el emeği ile yapılan noel çelenkleri, bölgede gelir düzeyi düşük mahallelerde yaşayan ev hanımları için de önemli bir gelir kaynağı oldu.

Antalya'dan çelenk ihracatı yapan firmanın Genel Müdürü Servet Altındal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan noel çelenklerinin Hollanda, Almanya, İngiltere, Japonya, Kanada, Danimarka gibi ülkelere gönderildiğini söyledi.

Altındal, orman artığı ürün ve gerçek çiçeklerle yapılan noel çelenklerinin frigo tır veya uçaklarla gönderildiğini ifade etti.

Yılda yaklaşık 350 bin adet üretilen çelenklerin önemli bölümünün Noel döneminde gönderildiğini anlatan Altındal, "Üretimimizin önemli bölümü Noel döneminde oluyor. Şu anda çok yoğun çalışıyoruz, Avrupa'ya her gün sevkiyat oluyor. Christmas, Hristiyanlar için kutsal. Hristiyanlar, bu çelenkleri yemek masalarında, mezarlarda ve kapılarına asmak için kullanıyorlar" diye konuştu.

Altındal, Antalya'da üretilen gerçek orman ürünleriyle yapılmış çelenklerin Çin'de yapay olarak üretilen çelenklerden daha çok ilgi gördüğünü ifade ederek, Avrupa'dan ve Japonya'dan tasarımcıların siparişlerine göre çelenk yapıldığını, bu yılki çelenk renginin kırmızı olduğunu söyledi.

- "İşçi kadınlar çelenk başına 2 lira kazanıyor"

Çelenklerin yüzde 80'inin el işçiliğine dayalı ürün olduğunu anlatan Altındal, atölyede üretim olduğu gibi bölgedeki köylerde yaşayan kadınların ve Antalya merkezde genelde gelir düzeyi düşük kişilerin yaşadığı Zeytinköy bölgesinde kadınların çelenk yaptığını söyledi.

Kadınların evlerini bir atölye haline getirdiğini belirten Altındal, şöyle konuştu:

"Evde üretim yapanların çoğu çocuklu bayanlar. İş yerine gelmeleri zor olduğu için malzemeleri sabahın erken saatlerinden itibaren evlere dağıtıyoruz. El becerisi olan kadınlar çelenk yapıyor, el becerisi olmayanlar da bağlama işini yapıyor. Bir evde ortalama 3 kişi çalışıyor ve ortalama 100 çelenk yapılıyor. Çelenk başına 2 lira kazanıyorlar, günlük de ortalama 200 lira kazanıyorlar. Hiç fena olmayan bu gelirden kadınlarımız da çok mutlu."

- "Mahalledeki 300 evde çelenk yapılıyor"

Yeşildere Mahalle Muhtarı Kemal Genbeş, Antalya merkezinde bulunmasına rağmen eğitim seviyesi ve yaşam standartları açısından oldukça geri kalan bu bölgenin yıllarca uyuşturucu bağımlıları ve uyuşturucu ticaretiyle anıldığını söyledi.

Zeytinköy'ü kötü imajından kurtarmak için Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün büyük çaba sarf ettiğini anlatan Genbeş, şöyle konuştu:

"Bölgede eğitim seviyesi çok düşük. Ben mahalle muhtarıyım, ortaokul terkim. Böyle olunca mahalle uyuşturucunun merkezi haline geldi. Son yıllarda yerel yönetim mahallenin kurtarılması için büyük bir seferberlik başlattı. Muratpaşa Belediyesi 400'e yakın gencimizi işe aldı. Firmamızın da desteğiyle mahalledeki kadınlar evlerinde çelenk üretimine başladı."

- "Mahalleye terapi oldu"

Genbeş, mahallede yaklaşık 300 evde çelenk yapıldığını anlatarak, "Firma kamyonlara yüklediği çelenk malzemelerini sabahın erken saatlerinde muhtarlığa getiriyor. Dağıtımını buradan ben yapıyorum. Yıl sonuna geldiğimiz için bu sayı biraz düştü. Kadınlar yaptıkları çelenk başına 2 lira alıyorlar" diye konuştu.

Yıllardır uyuşturcuyla anılan mahalleye çelenk yapım işinin "terapi" olduğunu ve uyuşturucu imajından kurtarmalarını sağladığını kaydeden Genbeş, "Bir aile günlük 100 çelenk üretiyor. Haftalık bin-2 bin lira arasında gelir elde ediyorlar" diye konuştu.

- "Kızımla birlikte günlük 7-8 saat çalışıyoruz"

Yaklaşık 2 yıldır çelenk yapan mahallelilerden Menekşe Yılmaz, "Ev işlerini bitirdikten sonra iş başına oturuyorum. Kızımla birlikte günlük 7-8 saat çalışıyoruz. Günlük 100-150 tane çelenk üretiyoruz. Allah'a şükürler olsun iyi kazanıyoruz" dedi.

Şehriban Meke de evde çalışmanın rahat olduğunu belirterek, "Noel nedir bilmiyorum. Noel için yurt dışına gidiyormuş, nereye gittiğini bilmiyorum. Günlük ortalama 40 çelenk yapıyorum" diye konuştu.