ODTÜ'de 'Modelleme ve Simülasyon Konferansı'
ODTÜ'de 'Modelleme ve Simülasyon Konferansı'

Oluşturma Tarihi: 2015-11-11 15:11:35

Güncelleme Tarihi: 2015-11-11 15:11:35

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi İşler, Türkiye'nin modelleme ve simülasyon alanında dünyayla yarışır duruma geldiğini bildirdi.

ODTÜ-TSK Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezince 2005'ten bu yana iki yılda bir düzenlenen "Ulusal Savunma Uygulamaları Modelleme ve Simülasyon Konferansı"nın altıncısı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı.

Konferans Başkanı da olan Prof. Dr. İşler, AA muhabirine, teknolojinin gelişmesiyle, savaş senaryolarında beklenmedik durumların tespiti amacıyla sanal ortamda modellemeler yapılmaya başlandığını söyledi.

Modellemelerin eğitim ve tasarım amacıyla da kullanıldığını anlatan İşler, bu platformda hata vermeyen sonuçlara ulaşıldığında, gerçek ortamlara geçildiğini vurguladı.

TSK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile düzenlendiği için konferansın askeri yönünün ağırlıklı olduğunu ifade eden İşler, "Konferansta, dünyanın bu alandaki en yeni teknolojileri sunulacak. Türkiye, modelleme ve simülasyon alanında aslında dünyayla yarışır duruma geldi" dedi.

Konferansın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay da savunmanın, ODTÜ Teknokent'in odaklandığı birincil araştırma uygulama alanı olduğunu belirtti.

ODTÜ'nün girişimcilik endeksinde her yıl birinci ya da ikinci sırada yer aldığına işaret eden Atalay, üniversiteleri ile sanayi iş birliğinin oldukça iyi durumda bulunduğunu bildirdi.

- "Modelleme destekleri devam edecek"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ar-Ge Daire Başkanı Ata Şenlikci ise modelleme ve simülasyonun, öğrenme süreçlerini kısalttığını dile getirdi.

Savaş modellemeleri üzerine destek verdikleri ciddi çalışmalar bulunduğunu anlatan Şenlikci, "Bunlar, hepimizin çok yüksek katma değer olarak da kullanabileceğimiz çalışmalar. Bunlar durmayacak, devam edecek" diye konuştu.

Konferansa, TNO Defence, Security and Safety'de Modelleme, Simülasyon ve Oyun Başmühendisi Wim Huiskamp ve NATO Müşterek Harp Merkezi Bilgisayar Destekli Tatbikat Destek Şube Müdürü Erdal Çayırcı da katıldı.

Bu yıl ana teması "Proje Tedarik Sürecinde Simülasyon Tabanlı Karar ve Planlama: Askeri ve Sivil Uygulamalar" olarak belirlenen konferansta, çeşitli kurum ve kuruluşlardaki başarılı uygulamalar, endüstrinin geliştirdiği yenilikçi teknolojiler ve nitelikli akademik araştırmalar ele alınacak. Konferans, yarın sona erecek.