Burdur Valisi Hasan Kürklü, merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarında yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonlarının yapıldığı, aynı zamanda organik tarım ile çeşitli doğa projelerinin gerçekleştirildiği Lisinia Doğa Projesi alanında incelemelerde bulundu.
Bölgede ekili alanları gezen Kürklü, lavantanın su istemeyen ve pek çok faydası bulunan bir bitki olduğunu söyledi.
Burdur'un "göller diyarı" olarak anıldığını hatırlatan Kürklü, "Bölgedeki göllerin suyunun çekilmesi gündemde. Suya çok ihtiyacımız var. Lavanta su istemeyen bir bitki olduğu için tasarruf sağlıyor" dedi.
Lavantanın görsellik açısından da ayrı bir güzellik oluşturduğunu dile getiren Kürklü, ekili alanların artırılması durumunda turistlerin bu bölgeleri ziyaret edebileceklerini belirtti.
- 30 ton lavanta toplanacak
Lisinia Doğa Projesi sorumlusu Öztürk Sarıca da 2 yıl önce yaklaşık 200 dekarlık alanda diktikleri lavantaların hasadına başladıklarını bildirdi.
Hasat sonunda yaklaşık 30 ton yaş lavanta toplamayı hedeflediklerini anlatan Sarıca, şöyle konuştu:
"Elde edilecek üründen lavanta keseleri, yastıkları, kolonyaları, suyu ve sabunlarını üreterek satışa sunacağız. Projedeki hedef, su tüketmeden yetişen lavanta gibi aromatik bitkilerin Göller Yöresi havzasında hem yetiştiricisine yüksek getiri sağladığını hem de göllere katkıda bulunduğunu göstermek."
- Odun ateşinde lavanta yağı üretimi
Sarıca, odun ateşi kullanarak lavantanın yağını ve suyunu elde ettiklerini anlattı.
Lavantanın yağının normalde çeşitli teknolojiler kullanılarak çıkarıldığını belirten Sarıca, "Biz proje olarak doğal yöntemlerle yağı çıkartıyoruz. Odun ateşinin ısıttığı kazanlarda kaynama sırasında lavantadan buharlaşan uçucu yağ asitleri ve diğer içerikler yoğunlaştırılarak bitkinin suyu ve yağı ayrıştırılıyor" diye konuştu.
Sarıca, ekonomik değeri yüksek olan lavanta yağından bu yıl yaklaşık 200 kilogram üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Bu arada Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan 3 şahin, Vali Kürklü ve merkezin gönüllü yabancı çalışanları tarafından doğaya salındı.