Bakan Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı Okul Servis Araçları Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı, Muazzez Karaçay İlkokulu'nda yapıldı.
Arslan, buradaki konuşmasında, önemli bir sektöre hizmet edilmesi dolayısıyla dört bakanlığın da hassasiyet taşıdığını söyledi.
Geleceğin teminatı çocukların eğitim hayatına devam ederken herhangi bir eksiklik yaşamaması ve en üst seviyede hizmet alınması adına geçmişte bir yönetmelik çıkarıldığına işaret eden Arslan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak yönetmeliği biz yayımlamıştık. Yönetmeliğin tarafları olarak İçişleri Bakanlığımız ile denetim, Milli Eğitim Bakanlığımız ile de eğitim sürecinde birlikte hareket ediyorduk ancak zaman zaman yönetmeliğin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumluluğunda olması nedeniyle bazı maddelerde, 'hangi bakanlık, hangi görevi ifa edecek' diye karışıklıklar meydana gelebiliyordu. Hem bunu ortadan kaldırmak hem bu işin tarafı olan bakanlıkların eşgüdüm içinde ortak yönetmelikle hareket edebilmesi ve bakanlıkların taşra teşkilatlarının da görevlerini ifa ederken görev karışıklığı olmaması için üç bakanlığın birbirini tamamlar mahiyette hareket etmesi adına çalışma başlattık." diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kreşler, gündüz bakım evleri, okul öncesi eğitimde yaptıkları işlerin de bu sektörle eşgüdüm içinde yapılması gerektiği için çalışmaya dahil olduğunu anlatan Arslan, "Esas olan düzenlemeyi yapmaktır ama daha önemli olan, yapılan bu düzenlemenin sahada karşılık bulması, takip edilebilmesi ve aksatılmadan yürütülmesidir. Bu düzenleme, bunları da beraberinde getirmiştir. Düzenlemenin bu boyutunu çok çok önemsiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, amacın öncelikle ailelerin emanet ettiği çocukların sağlıklı bir şekilde okula götürülüp getirilmesi olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda servislerin sahipleri, sürücüler ve rehberler için konunun önemli olduğunu, onların da herhangi bir yanlışlığın içinde olmamaları, yapabilecekleri hatadan kaynaklı çocukların mağduriyete uğramaması adına ikinci ve üçüncü aşamaların devreye sokulduğunu bildirdi.
Sürücünün, servisine binen çocukları takip etmek zorunda olduğuna dikkati çeken Arslan, aynı görevin rehber için de geçerli olduğunu ancak bunun da yeterli olmaması dolayısıyla çocukların sensörlerle servise biniş ve inişinin takip edilmesi, sürücünün önündeki ekrandan bunları izleyebilmesi gibi kriterlerin getirildiğini kaydetti.
Arslan, çocukların kendileriyle birlikte, servisciler, sürücüler ve rehber öğretmenlere emanet olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Sektör ne kadar sağlıklı çalışırsa, ne kadar işini aksatmadan yerine getirirse biz memnun olduğumuz gibi onlar memnun olacaklar, veliler de kaliteli hizmetten dolayı onlara teşekkür edecekler. Bu işte sadece bakanlıkların değil; mülki idare, veliler, okul aile birlikleri, okul idareleri, servisciler, sürücüler ve rehberlerin ekip anlayışıyla bu işin parçası olduğunu düşünüp, ekip anlayışıyla hareket etmeleriyle çok daha sağlıklı, çok daha güzel hizmet verebilir hale geleceğiz."
Yönetmeliğin bazı maddelerinin ilerleyen süreçte devreye gireceğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:
"Amacımız kimseyi mağdur etmeden, sağlıklı bir yapı oluşturmaktı. O yüzden bazı çalışmalar hemen yapıldı, bazılarına zaman tanındı. Amaç, bir an önce en iyi hizmeti vermek ve bu hizmeti alırken de kimseyi mağdur etmemekti. Bu anlamda yol aldık. Yönetmeliği yapmak yetmez, önemli olan yönetmeliğin sağlıklı bir şekilde çalışması. Bu konuda gerek bizim bakanlığın gerek üç bakanlığın hem taşra teşkilatlarının hem mülki idarenin hem ailerin takibi önemli. Bizim kadar onlar da takip ederse, çok sağlıklı bir yapıyla bu hizmeti verebiliriz."
Konuşmaların ardından Okul Servis Araçları Yönetmeliği, bakanlar Arslan, Sayan, Soylu ve Yılmaz tarafından imzalandı.
Dört bakan, sınıflarda öğrenciler ve öğretmenlerle de sohbet ederek hediye dağıttı.