Onbinler Madımak için yürüdü
Sivas'ta 1993 yılında Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu ölen 35 kişi için kortej yürüyüşü düzenlendi

Oluşturma Tarihi: 2016-07-02 15:11:24

Güncelleme Tarihi: 2016-07-02 15:11:24

Sivas'ta 1993 yılında Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu ölen 35 kişi için kortej yürüyüşü düzenlendi.

2 Temmuz 1993'de Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nde bulunan 33 şair, yazar, ozan ve 2 otel görevlisi ile birlikte ölen 35 kişi için kortej yürüyüşü düzenlendi. Seyrantepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, pankartlarda bulunan sopalar da polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı. Seyrantepe Mahallesi'nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi'ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şuanda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti. Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve HDP'li vekiller ile vatandaşlar katıldı. Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.

Yangında hayatını kaybeden Hasret Gültekin anısına saz getirildi

Yürüyüşün ardından otel önünde duygusal anlar yaşandı. Bazı aileler gözyaşlarını tutamayarak baygınlık geçirdi. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer'in otelde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Hasret Gültekin anısına getirdiği yanık sazın üzerine aileler ve milletvekilleri karanfil bıraktı. Şuanda Bilim ve Sanat Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli'nin utanç müzesi olması taleplerini dile getiren aileler, merkezin içerisine girmedi. Olayda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "20 milletvekili arkadaşımızla buradayız. 23 yıldan beri sönmeyen ateşi almaya geldik. Maalesef 23 yıl önce burada olan aydınlar barışı, hoş görüyü kardeşliği savundular. Onları yakanlar insanlığı yaktığı o zihniyet hala devam ediyor. En son havalimanında 44 insanı katletti. Maalesef hükümet bütün alevi kurumların talebine rağmen, ailelerin talebine rağmen Madımak'ı müze yapmıyor. Maalesef katillerle, mağdurları aynı karede gösteriliyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Sivas'ın unutulmaması için, burada yaşanmış insanlık tarihinin en büyük katliamının unutulmaması için ve arkasındaki gerçek güçlerden hesap sorulmaması için mücadelemiz devam edecek umarım en kısa sürede burası Sivas Madımak utanç müzesi olur. En kısa sürede gerçekleşir. Biz Sivas'ı unutturmayacağımızı ve Sivas'ın acısını paylaştığımızı belirtmek istiyorum. Maalesef o gün buraya ateş atan zihniyetin yansıması şuanda Türkiye'de katliam yapıyor. İnşallah bu olaylar bir daha yaşanmaz" dedi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise, "23 yıl süren ateş hala yanıyor. Utanç müzesinin önündeyiz aslında. İnsanlar burada diri diri katledildiler. 23 yıldır adalet arıyoruz. 15 kişinin hala kaçak olduğunu biliyoruz. Bu dava sonuçlanmadığı sürece burada vicdanlar aklanmayacak. Vicdanımız da hala büyük bir sorun olarak kalıyor. Bu sorunlar araştırıp gerçek nedenler ortaya çıkarılmadığı sürece bu katliamlar sürecek" diye konuştu.

"Madımak Oteli'nde hepimiz yandık"

Hasret Gültekin anısına yanık saz getiren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, "Sazımız, sözümüz, sanatımız yandı. Ne kin güdüyoruz ne intikam peşindeyiz. Biz birlikte yaşama kültürünü geliştirip geleceğe umutla bakan bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Ama 23 yıl önce Madımak Oteli'ni yakan zihniyet o gün 15 bin tane şüpheli varken yalnızca 129 tanesi gözaltına aldı. Onlardan da 128 tanesini yargılanabildi. Yargılamanın bir kısmı da zaman aşımına uğradı. Sazı yanan sanatımız için getirdim. Yanan sazımızı, sözümüzü anmak için getirdim. Hasret Gültekin'in sazı anısına getirdim" ifadelerini kullandı.