Dolar

34,3388

Euro

37,4621

Altın

3.029,52

Bist

8.604,43

Pandemi, e-ticaretteki tüketim alışkanlıklarını yeniden belirledi

Pandemi süreciyle hayatın her alanında yaşanan köklü değişim, e-ticaretteki tüketim alışkanlıklarına da yansırken, e-ticarette okul alışverişinin içeriği, tatil alışkanlıkları ve alışveriş, alışveriş yapılan gün ve saatler yeniden düzenlendi- Geçen yıl 267 TL olan online alışverişlerin sepet ortalaması, pandeminin ardından 287 TL'ye yükseldi- Pandemi sürecinde sepetini en çok dolduran iller İstan

3 Ay Önce Güncellendi

2020-10-06 11:36:29

Pandemi, e-ticaretteki tüketim alışkanlıklarını yeniden belirledi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin dünya genelinde etkili olmasıyla birlikte evden çalışma sisteminin tercih edilmesi, tatil alışkanlıklarının değişmesi ve uzaktan eğitim uygulamalarının hayata geçirilmesi gibi değişiklikler, e-ticaret sektöründeki tüketici davranışlarını da önemli ölçüde etkiledi.

Doğuş Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Related Digital'in verilerine göre, pandeminin getirdiği bu köklü değişikliklerin e-ticaret dünyasındaki yansımaları hala devam etmekte. Evden çalışma sistemine ağırlık verilmesi, tatil alışkanlıklarının dönüşmesi ve uzaktan eğitim uygulamalarının artması; e-ticaretteki tüketim alışkanlıklarını da yeniden şekillendirdi.

Eğitim Sektöründe Değişen Tüketim Alışkanlıkları

Pandeminin etkisiyle uzaktan eğitim modellerine geçilmesi, özellikle okul alışverişini de değiştirdi. Önceki yıllarda Ağustos ve Eylül aylarında online alışverişlerde kırtasiye ve giyim sektörlerinde yüzde 30-40'lara varan artışlar yaşanırken, bu yıl bu artış oranı yüzde 22 olarak kaydedildi. 2020'nin okula dönüş döneminde ön plana çıkan ürünler arasında tabletler, bilgisayarlar, bilgisayar aksesuarları, laptop sehpaları, kulaklıklar, çalışma masaları ve sandalyeler ile yazı tahtaları öne çıktı. Ayrıca, Ağustos ve Eylül aylarında çalışma masası ve sandalye satışlarında geçen yıla göre yüzde 53'lük bir artış gözlendi.

Tatil Alışkanlıklarında Değişim

Pandeminin seyahat alışkanlıklarını etkilemesiyle birlikte insanlar kalabalıktan uzak, bireysel tatil seçeneklerine yönelerek ev dekorasyonu ve mobilya sektöründe online satışlarda yüzde 47 gibi dikkate değer bir artış yaşandı. Aynı şekilde, yaz aylarında bahçe mobilyaları, kamp sandalyeleri ve bahçe şezlongları satışlarında da önemli artışlar kaydedildi.

Vitamin Satışlarındaki Artış

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte bağışıklık sistemini destekleyici vitaminler ve takviye ürünlerde bir artış yaşandı. Özellikle C vitamini satışlarında yüzde 62'ye varan artış gözlendi. Bu ürünlerin satışlarında Mart ayından sonra yüzde 43'lük bir artış kaydedilirken, havaların soğumasıyla birlikte taleplerin tekrar yükseldiği belirtildi.

Tüketici Alışkanlıklarındaki Değişim

Pandemi sürecinde e-ticaret satışlarında yaşanan artış, sepet ortalamalarına da yansıdı. Geçen yıl 267 TL olan online alışveriş sepet ortalaması, pandemiyle birlikte 287 TL'ye yükseldi. En fazla alışveriş yapan iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya yer aldı. Ayrıca, pandemi sonrası en çok sipariş verilen gün ve saatlerde de değişiklikler yaşandı; pazar günü yerine perşembe günü ve akşam saatleri tercih edilmeye başlandı.

Tüm bu değişikliklerle birlikte, e-ticarette satışlarını artırmak isteyen şirketler mobil uygulamalara ve sitelere yatırım yaparak ziyaretçi sayılarında yüzde 8, satın alma oranlarında ise yüzde 22'lik artış yaşadı.

SON VİDEO HABER

TÜPRAŞ'tan patlamaya ilişkin açıklama

Haber Ara