PKK'nın Avrupa sorumluları hakkında dava açıldı
PKK'nın Avrupa sorumluları hakkında dava açıldı

Oluşturma Tarihi: 2015-08-22 11:54:30

Güncelleme Tarihi: 2015-08-22 11:54:30

DURMUŞ KOÇAK - PKK'nın Avrupa sorumluları olduğu gerekçesiyle "Asya" kod adlı Canan Kurtyılmaz, Hacı Karakoyun ile Rıza Altun hakkında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "terör örgütü propagandası yapma", "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından, 24 yıldan 55 yıla kadar hapis istemi ve mal varlıklarının dondurulması talebiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, PKK/KCK silahlı terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Suriye, İran ve Irak'ı içine alacak şekilde Kürt devleti kurma amacı doğrultusunda hareket ettiği ve 1984'ten itibaren çok sayıda eylem yaptığı ve terör örgütü olarak kabul edildiği anlatıldı.

İddianamede, PKK/KCK silahlı terör örgütünün elebaşı olan Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında yurtdışında yakalanarak Türkiye'ye getirildiği, yargılama sonucu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildiği, ancak örgütün faaliyetlerine devam ettiği bilgilerine yer verildi.

Paris İstinaf Mahkemesinin, PKK örgütüne yardımdan gözaltına alınan kişilerin Adalet Bakanlığına bildirilmesi üzerine, 9 Ocak 2007'de soruşturma başlattığı hatırlatılan iddianamede, şüphelilerin Fransa'da PKK terör örgütü adına faaliyette bulundukları, para topladıkları, örgüt adına elde edilen paraları aklamaya çalıştıkları ifade edildi.

- "Kurtyılmaz PKK'nın Avrupa Sorumlusu"

Şüphelilerden Canan Kurtyılmaz'ın Avrupa düzeyinde PKK sorumlusu ve para toplama yetkilisi olduğu, 4 Şubat 2007'de Fransız makamlarınca hakkında tutuklama emri çıkartıldığı, Remzi Kartal ile birlikte Belçika'da 5 Şubat 2007'de yakalandığı vurgulanan iddianamede, Kurtyılmaz'ın örgüt faaliyetleri özetlendi.

Kurtyılmaz'ın telefon tapelerinde "Antemi" olarak tanımladığı Renas Delikanlı aracılığıyla, Eşref Yolcu, Cemal Aslan ve Hacı Karakoyun isimli örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, PKK'nın silahlı kanadıyla, örgütün Avrupa üssü arasında koordinasyonu sağladığı belirtilen iddianamede, sanığın PKK'nın Kuzey Irak'taki üst düzey yöneticileriyle de bağlantılı olarak faaliyet gösterdiği bildirildi.

Belçika'da yakalanan Kurtyılmaz'ın üzerinde, para toplama işlemleri ve para transferlerine ilişkin dokümanlar ile Avrupa Kürt Toplumu ve Avrupa Demokratik Koordinasyonu'na ait para toplama belgeleri ve toplantı tutanaklarının bulunduğu bir harici bellek ele geçirildiği anımsatıldı.

- Kod adı "Asya"

Fransız makamlarınca yakalanan bazı PKK mensuplarının ifadesine de yer verilen iddianamede, Canan Kurtyılmaz'ın, 2000'de örgüte katıldığı ve Avrupa'daki yöneticilerden biri olduğu, Edim Seven ile birlikte para toplama işini denetledikleri, yakalanan PKK mensuplarından Ayhan Tayfur'un Kurtyılmaz'ı teşhis ettiği belirtildi. İddianamede, dosyada teşhis tutanağı bulunan şüphelilerin Canan Kurtyılmaz'ı "Asya Türk" ve "Asya Deniz" kod adıyla tanıdıkları ve teşhis ettikleri kaydedildi.

İddianamede, Kurtyılmaz'ın telefon görüşmelerinden, ifadesinden ve delillerden PKK'nın Avrupa sorumlusu olduğu, sosyal paylaşım sitelerindeki videolarından örgüt propagandası yaptığının belirlendiği, Kurtyılmaz'ın ifadesinde bu suçlamaları kabul etmediği anlatıldı.

- Paraların kaynağını açıklayamadı

Şüphelilerden Hacı Karakoyun'un bölücü örgütün yurtdışındaki legal faaliyet gösteren Mantoist Kürt Kültür Merkezi'nin başkanı ile Uluslararası Kürt İşverenler Birliği yönetici kurulu üyesi olduğu ifade edilen iddianamede, Karakoyun'un, veznedarlıkla uğraştığı, bu derneğin amacının Avrupa'da Kürt sermayesini PKK'ya yönlendirmek olduğu kaydedildi.

İddianamede, Karakoyun'un Fransız adli makamlarınca açılan soruşturmada elde edilen delillere de yer verildi. Bu delillerde sanığın para bozdurma işlemleri yaptığının tespit edildiğine işaret edildi. 2001-2004 arasında Şükrü Kozludere isimli örgüt üyesiyle birlikte 2 milyon 587 bin 503 Fransız Frangı, 331 bin 337 Avro, 126 bin 100 İsviçre Frangı ve 20 bin İngiliz Sterlini toplayan ve konfeksiyon şirketinde çalışan Karakoyun'un, geliri olmasına rağmen paraların kaynağını açıklayamadığı anlatıldı.

- "Altun, PKK nezdinde yönetici"

İddianamede, şüphelilerden Rıza Altun'un, PKK'nın kuruluşundan itibaren örgüt lideri Abdullah Öcalan'ın yanında bulunan bir militan olduğu, örgütte siyasi ve askeri sorumluluklar üstlendiği, Öcalan'ın tutuklanmasından sonra örgüt lideri olarak düşünüldüğü ifade edildi. İddianamede, Altun'un, 2000'de bir suikast girişiminden sonra PKK sorumlusu olarak Avrupa'ya gönderildiği, siyasi mülteci talebinin reddedilmesi üzerine Fransa'ya yerleştiği bilgisine yer verildi. Altun'un, PKK üyesi olduğu düşünülen bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinde örgüt adına toplanan paralardan bahsettiği, Fransız makamlarınca Altun'un evinde yapılan aramalarda, fotoğrafını taşıyan sahte kimlik ve pasaportlar ele geçirildiği, PKK nezdinde yöneticilik yaptığının tespit edildiği ifade edildi.

Şüphelilerin örgüt üyeliği açısından eylemlerine halen devam ettiği, Fransa mahkemelerince yargılandıkları kaydedilen iddianamede, Rıza Altun'un 5 yıl, Canan Kurtyılmaz'ın 4 yıl, Hacı Karakoyun'un da 3 yıl ceza aldıkları anlatıldı.

Şüphelilerin, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "terör örgütü propagandası yapma", "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 24 yıldan 55 yıla kadar hapisle cezalandırılması ile mal varlıklarının dondurulması talep edildi.

Davanın görülmesine, önümüzdeki günlerde Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.