TÜROB'dan yapılan açıklamaya göre, birlik, Polonya'nın başkenti Varşova'da kısa bir süre önce gerçekleştirilen TT Uluslararası Turizm Fuarı sonrasında bu pazarı mercek altına aldı.
TÜROB'un hazırladığı raporda, Polonya'nın Türkiye'ye gönderdiği turist sayısı açısından son 2 yıldır yaşanan gerileme döneminden sonra yeniden eski günlere dönme yolunda olduğu vurgulandı.
Bu yıl sonunda Polonya'dan gelen turist sayısının 300 bine ulaşmasının beklendiği belirtilen raporda, 2018 yılında ise bu sayının önemli oranda artarak 2015 rakamlarına yaklaşmasının öngörüldüğü ifade edildi.
Raporda, Avrupa'da seyahat etme oranı en hızlı artan ülkeler arasında yer alan Polonya'dan Türkiye'ye 2015 yılında 500 bin turist geldiği bilgisi aktarıldı.
Ekonomik ulaşım imkanının bulunmaması nedeniyle bu pazardaki potansiyelin değerlendirilemediğine dikkat çekilen raporda, bu sorunun çözülmesi halinde Polonya'nın Türkiye'nin en büyük turizm pazarları arasına girebileceği kaydedildi.
- "Polonya turist sayısında toparlanma sürecine girdi"
TÜROB raporunda, Polonya'nın ülke nüfusu ve milli geliri dikkate alındığında Türkiye'nin en istikrarlı turizm pazarları arasında yer aldığı belirtilerek, "Polonya, 2016 yılında turist sayısında keskin düşüşten sonra 2017 yılının ilk 9 ayında toparlanma sürecine girdi. 2017 yıl sonunda Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısının 300 bine ulaşması bekleniyor. Artışın pazarda İstanbul ile ilgili güvenlik algısının devam ettiği dikkate alınarak İstanbul dışındaki Antalya ve Muğla destinasyonlarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor." ifadelerine yer verildi.
Raporda, Polonya-Türkiye arasında uygun ekonomik koşullarda havayolu ile ulaşım imkanı bulunmaması nedeniyle alışveriş, kültür, gastronomi, sağlık ve kış turizmi amacıyla Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısının minimum seviyede bulunduğu bildirildi.
TÜROB raporunda, şu değerlendirmeler yapıldı:
"Ulaşım imkanının bulunmaması, Polonyalıları ülkemize olan seyahatlerinde zorunlu olarak tur operatörleri aracılığı ile planlama yapmak zorunda bırakıyor. Ekonomik ulaşım imkanları nedeniyle Polonya vatandaşları bireysel seyahatlerinde İspanya, İtalya, Yunanistan, Almanya, İngiltere gibi ülkeleri tercih ediyor. Mevcut yolcu ve talep potansiyeline karşın, Polonya-Türkiye arasında havayolu ile tarifeli seferlerle ulaşım sorunları sürüyor. İki ülke arasında havacılık alanındaki sözleşmenin eski ve güncelliğini yitirmesi göz önüne alınarak acil olarak yenilenmesi, sefer sayısı kısıtlamalarının kaldırılması gerekiyor. Polonya'dan başta İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa olmak üzere birçok AB ülkesine Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi ucuz maliyetli havayolu kuruluşları çok uygun fiyatlarla seferler düzenlerken, bu durum ulaşım maliyeti rakip destinasyonların katbekat üzerinde seyreden İstanbul'a talebi durma noktasına getiriyor."
- "En çok Antalya'ya geliyorlar"
Geçen yıl toplam 11,3 milyon Polonyalının yurt dışına çıkış yaptığına işaret edilen raporda, Polonyalı turistlerin Türkiye'de ana destinasyon olarak en çok Antalya'yı tercih ettiği belirtildi.
Antalya'da ise genellikle Alanya'nın düşük-orta, Belek ve Side'nin ise orta-üst gelirli aileler tarafından tercih edildiği aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:
"Tur operatörleri, Polonya'dan Antalya'ya 2015'te 208 bin, 2016'da 84 bin ve 2017'nin ilk 10 ayında 129 bin kişi getirdi. Polonyalıların büyük bölümü tatil ve eğlence amacı ile Türkiye'ye geliyor. Polonyalı gelir seviyesi yüksek varlıklı turistler yılda en az 2-3 kez yurt dışı seyahati yaparak lüks tesislerde konaklıyor ve seyahat organizasyonları ile rezervasyonlarını bireysel olarak yapıyor. Türkiye'nin Polonya'dan alacağı turist sayısını artırmak amacı ile diğer turizm türlerini de pazarda etkin tanıtması gerekiyor. Polonya vatandaşlarının ilgi alanları dikkate alındığında kış turizmi, alışveriş turizmi ve spor turizmi öncelikli olarak ele alınmalı."