Psikolog onaylı evlilik uyuşmazlığı önlüyor
Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Didem Turgut Çönkü, evlilik öncesi danışmanlık sürecinin çiftlerin var olan kaygılarının giderilmesi ve iletişim becerilerinin artırılmasını sağlayarak daha mutlu bir evlilik kurduğunu söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2017-02-17 11:01:07

Güncelleme Tarihi: 2017-02-17 11:01:07

Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Didem Turgut Çönkü, evlilik öncesi danışmanlık sürecinin çiftlerin var olan kaygılarının giderilmesi ve iletişim becerilerinin artırılmasını sağlayarak daha mutlu bir evlilik kurduğunu söyledi.

Evlilik öncesi psikolojik danışmanlığın çiftleri evliliğe hazırlamak amacıyla gerçekleştirdiğini anlatan Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Didem Turgut Çönkü, "İlişkinin gelecekteki risklerinin ön görülmeye çalışıldığı evlilik öncesi danışmanlık süreci hem kendimizi hem de partnerimizi tanımamıza yardımcı olacaktır. 'Önleyici Çalışmalar' başlığı altında kategorize edebileceğimiz bu çalışmaların, boşanma oranlarının düşmesine katkıda bulunduğu ve aile içi şiddet ve uyuşmazlığın engellenmesinde büyük önem taşıdığı görülmektedir. Bu bağlamda, gerek evliliğe geçiş sürecinin kolaylaştırılmasında, güçlüklerin kriz haline gelmeden çözülmesinde, gerekse evliliğe adapte olunması ve çiftlerin birbirini daha iyi tanıması bağlamında evlilik öncesi danışmanlık hizmetinin oldukça önemli olduğu görülmektedir" dedi.

Çönkü, evlilik öncesi danışmanlık hedeflerini de şöyle sıraladı:

"Evlilik yaşantısına geçişi kolaylaştırmak, uzun ve kısa vadede çiftlerin ilişkideki tatminini sürekli kılabilmek, iletişim becerilerini arttırmak, ilişkide yakınlığı ve bağlılığı arttırmak, ilişkide güven ortamını güçlendirmek ve problem çözme ile karar verme becerilerini güçlendirmektir."

Ölçme değerlendirme

Değerlendirmenin evlilik öncesi danışmanlığın önemli bir parçası olduğunu belirten Çönkü, "Öncelikle bireysel özellikleri, becerileri ve kişilik tiplerini ölçümleyen test ve ölçekler kullanıyoruz. Hangi kişilik tipindeki bireylerin, hangi kişilik tipindeki bireylerle daha uygun olabileceğiyle ilgili birçok bilimsel veri vardır. Bu değerlendirmeler ışığında, psikolog ve evlilik terapistleri kişilerin evlilik durumuna ilişkin, evlenmeleri veya ayrılmaları yönünde karar veremez. Her çift bu önemli kararın sorumluluğunu birlikte üstlenmelidir, sağlıklı ve etik olan terapi yöntemleri de çiftlerin bağımsız karar alma becerisini geliştirmelidir" diye konuştu.