Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklarla avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuksuz sanık Y.A, savunmasında 15 Temmuz darbe girişiminde izinde olduğunu söyledi.
Girişimin ardından 17 Temmuz'da göreve başladığını belirten Y.A, hakkında ifade veren tanıkla Diyarbakır'da beraber çalıştığını aktararak, "O dönem yapılan operasyonlarda dijital verilerin incelenmesi için çalıştığım KOM şubeye gönderiyorlardı. Hakkımda ifade veren kişiyle iş dışında bir ortamda bulunmadım, düzenlendiği iddia edilen organizasyona katılmadım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum." ifadesini kullandı.
Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.
Söz alan sanık avukatları suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkillerinin savunmalarına iştirak ettiklerini belirterek, sanıkların tahliyelerini ve beraatlarını istedi.
15 sanığın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine, "ByLock" trafik bilgisi ve haberleşme içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
- İddianame
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, aralarında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilenlerin de bulunduğu 72 emniyet mensubu sanık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu sanıkların, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırarak örgüte finansal destek sağladığı, bazı sanıkların ise çocuklarını KHK ile kapatılan Özel Fatih Koleji'ne gönderdiği ifade edildi.
Bazı sanıkların terör örgütünün evlerindeki sohbetlere katıldığının ve örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığının tespit edildiği anlatılan iddianamede, şüphelilerden bir kısmının örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in emirleri doğrultusunda KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne bağış yaptığının belirlendiği, sanıkların 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı kaydedildi.