Dimovska, GAP Kalkınma İdaresi tarafından bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Mali Destek Programı"nın tanıtım toplantısında, projenin, bölgedeki kapsayıcı büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın çabaları sonucunda oluştuğunu belirtti.
UNDP'nin bu bölgede yaklaşık 15 yıldır çalışmalar yaptığını anımsatan Dimovska, şöyle konuştu:
"Projenin Gaziantep'te başlatılması bir rastlantı değildir. Güneydoğu Anadolu bölgesi önemli bir büyüme merkezidir. Bu açıdan başta GAP İdaresi olmak üzere diğer kalkınma ajanslarıyla da rekabet edilebilir bir vizyona dayalı temeller oluşturduk. UNDP, Türkiye'nin önemli ortaklarından birisidir. Bugün başlattığınız bu program aslında GAP Eylem Planı'nda ve yeşil büyüme anlamında ortaya konan bölgenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri yönünde önemli bir katkıdır."
Dimovska, proje ile KOBİ'lerin enerji verimliliği potansiyelini artırmaya yönelik çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.
GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti.
Programın toplam bütçesinin 9 milyon lira olduğunu aktaran Karahocagil, "Kalkınma Bakanlığının desteğiyle hazırlanan bu çalışma sanayide verimliliği açısından ilk olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek iyi uygulamalar da diğer bölgelerde yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da enerjinin, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir etken olduğuna dikkati çekti.
Ortadoğu'da devam eden savaşların temelinde de enerjinin olduğunu belirten Konukoğlu, "Dünyada, doğalgaz ve elektrik talebi en fazla artan ülkelerin başında Çin ve Türkiye gelmektedir. Enerjide ise büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Türkiye son 10 yılda enerjiye 425 milyar dolar ödedi" dedi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da doğal enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji üretiminde üniversitelere önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Toplantıya Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel ve Mehmet Erdoğan ve diğer ilgililer katıldı.
- Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Mali Destek Programı
GAP bölgesindeki illeri kapsayacak olan program, GAP İdaresi ile İpekyolu, Karacadağ ve Dicle kalkınma ajansları iş birliğinde yürütülecek. Toplam bütçesi 9 milyon lira olan program ile bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın artırmayı ve enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amaçlanıyor.