Dolar

34,3496

Euro

37,4432

Altın

3.022,99

Bist

8.622,50

SANKO Enerji CEO'su Adil Tekin:

Sanko Enerji CEO'su Adil Tekin, hiçbir başarının kendiliğinden sağlanamayacağına dikkati çekerek, 'Başarı emekle elde edilir. Çalışmadan, emek vermeden başarılı olunamaz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-04 18:51:10

SANKO Enerji CEO'su Adil Tekin:
Sanko Enerji CEO'su Adil Tekin, hiçbir başarının kendiliğinden sağlanamayacağına dikkati çekerek, "Başarı emekle elde edilir. Çalışmadan, emek vermeden başarılı olunamaz" dedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Topluluğu öğrencileri tarafından düzenlenen, "GAÜN II. Kariyer Zirvesi" konulu toplantı yapıldı.

SANKO Holding'in ana sponsorluğunda GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen zirvenin ilk konuşmacısı olan Tekin, yaklaşık 15 bin çalışanı bulunan SANKO Holding'in enerji sektörüne 2005 yılında girdiğini ve sektörde 250 çalışanının olduğunu söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal, Mühendislik Topluluğu Başkanı Taha Lale ve öğrencilerin katıldığı zirvede Sanko Enerji yatırımlarına değinen Tekin, Sanko Enerji içerisinde Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES), SANKO'nun yanı sıra, sektörün gözbebeği yatırımlardan olduğuna vurgu yaptı.

Sanibey Barajı ve HES'in, Adana'nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerine inşa edildiğini anlatan Tekin, "317 MW kurulu gücü bulunan Sanibey Barajı ve HES'in yapımı 3,5 yıl sürdü. Dünyada bütün tesisler anahtar teslimi yapılır. İnşaat ve makine parkuru gibi. SANKO işi bölerek yapıyor. Yapım aşaması öncesi 100'den fazla kamu kuruluşu ile uğraşıyorsunuz. Daha sonra inşaata başlıyorsunuz. Yansıttığım fotoğraflar çok güzel ama altında çok büyük emekler var" diye konuştu.

İstanbul Çatalca'da rüzgar enerji santrali (RES) olduğunu kaydeden Tekin, "Çatalca RES yapıldığında Türkiye'nin en büyüğüydü. 70 MW'lık Tepekışla Barajı ve HES son yaptığımız iş. Jeotermal elektrik santralı ise şu anda üzerinde çalıştığımız işimiz. Santraller önce projelendiriliyor. Sonra planlama, işin süreci ve şantiye ile devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Siemens ve Alstom'da görev yaptıktan sonra SANKO Holding'e geçme nedenine değinen Tekin, ise "Siemens ve Alstom kurumsal şirketlerdi. Buralarda kurumsal kişiliğiniz daha fazla. SANKO' fark yaratma anlamında daha etkili olacağımı düşündüğüm için tercih ettim. Şirketin sahibini operasyon olarak her zaman görebiliyorsunuz. Siemens ve Alstom'da tamamen kurallara göre çalışıyorsunuz. Başkasının parasını yönetiyorsunuz. Paranızı sizden daha iyi yönetemem. O yüzden SANKO. Paranın sahibi yanınızda. 23 yıl çalıştığım ortamda şirket sahibi yok. Para sahibi yok. Burada para sahibi masada. Bu verimlilik anlamında daha iyi. Başarılı olmak için güçlü tarafınızı bileceksiniz ve o tarafa doğru yürüyeceksiniz. Birden güçlü olamazsınız düşe kalka güçleneceksiniz. Elmasın da kömürün de hammaddesi karbon. Basınca kim daha dayanıklı olursa o değerli oluyor. Basınca az dayanan kömür yakılacak bir malzeme oluyor. Hayatta güçlü ve mukavemetli olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Aileler çocuklarına her şeyi altın tepside sunuyor'

Adana'da 1968 yılında doğduğunu ve okuryazar olmayan ailede yetiştiğini vurgulayan Tekin, şimdi ailelerin çocuklarına her şeyi altın tepside sunduklarını bildirdi.

"Ben ailemin okuma yazma bilmemesini kendimde avantaj olarak gördüm. İlkokuldan sonra babam garanti olarak gördüğü meslek lisesini istedi. Meslek lisesine girdim. Sonrasında ise üniversite de doktor olmamı istedi" diyen Tekin, şu bilgileri paylaştı:

"Ben de babama 'dur' dedim. Bunun üzerine bir yıl babam benimle konuşmadı. 'Madem doktorluktu, neden meslek lisesi' dedim. Ben matematikçiydim. ODTÜ'yü kazandım. Hayatın her anlamına nasıl farklılık yaratabilirim diye baktım. ODTÜ sonrası TRT dönemim başladı. Baktım ki, bürokrasi bana göre değil. Siemens Ankara müdürlüyle otostop sırasında tanışmıştım. Ankara müdürü yağmurlu bir havada beni arabasına aldı. Yağmurda aracından indi ve bagajdan kartvizitini verdi. Siemens'de 13 yılım geçti. Ankara, İstanbul'da çalıştım. Daha sonra Siemens Türkiye Enerji Üretimi Grubu'nda görev aldım. 2006 yılında Alstom Power'da Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan bölge satış ve pazarlama direktörü olarak çalışmaya başladım. 2008 yılında Alstom Türkiye Enerji Grubu Başkanlığına getirildim. 2011-2015 yılları arasında ise Alstom Türkiye Ülke Başkanlığı görevini yürüttüm. Buralara gelirken biraz etrafınıza bakmanız gerekiyor. Aldığım işin en iyisini yapınca mutlu oluyorum. Hayat prensibim bu. Bunu yaparken de farkındalık yaratmaya çalışıyorum. İki yıllık mühendisken bile yaptığım farkındalıkla kendimi holdingimizin Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun karşısında bulmuştum. Abdulkadir Bey beni Siemens'e sordu. Biz hizmet veren konumdaydık o zamanlar."

"ODTÜ'de bir hocam vardı. Gelir 10-15 kitaptan nelere çalışacağımızı anlatır ve giderdi. Aslında üniversite bize öğrenmeyi öğreti. Ana hatları verdiler. Gerisi tamamen size kalmış" diyerek sözlerini tamamlayan Tekin'e, Mühendislik Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Mediha Ceren Güneri tarafından topluluk adına plaket sunuldu.
SON VİDEO HABER

İş adamı ormanda ölü bulundu, ortağı suçunu itiraf etti

Haber Ara