Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin kurucusu Aliya İzetbegoviç'in hayatının anlatılacağı mini dizi "Alija"nın basın toplantısı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği'nde gerçekleşti. Basın toplantısına Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Aliya İzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç, Sancak Medya adına dizinin yapımcı Muhammed Hakan Sancaktutan ile çok sayıda konuk katıldı.
"TÜRKLER, BOŞNAKLARDAN DAHA ÇOK ALİYA İZETBEGOVİÇ'İ OKUYOR VE HAYATINI ARAŞTIRIYORLAR"
Toplantıda konuşma yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç, "Türkleri böyle bir dizi yapmaya iten nedir? Çünkü bir gerçektir ki Türkiye'de Türkler belki de Bosna Hersek'teki Boşnaklardan daha çok Aliya İzetbegoviç'i okuyor ve hayatını araştırıyorlar. Ve Türkleri, Türk insanını biraz daha tanıma fırsatını bulduktan sonra bu sorunun cevabını da buldum diye düşünüyorum. Onların Aliya'da sevdikleri, beğendikleri, özendikleri şey şu, kendilerinin de paylaştıkları değerler. Türkiye'de Aliya İzetbegoviç'in lakabı 'Bilge Kral"dır, ve bu bize abartılı gelir. Çünkü Türkiye'de buradan farklı olarak düşünce insanlarına saygı büyüktür. İkincisi Aliya mücadele veren, kahraman bir insandı, Türkler de mücadelecidir ve o yüzden Türkler bu yönünü de sevdi. Üçüncüsü bir Müslüman ve bir Müslüman düşünürü olarak 20'nci ve 21'inci yüzyıldaki İslam'ı ve Müslümanları kendi hayatı ve yapıtlarıyla nasıl yapılabilir, ılımlı bir şekilde nasıl yürünebilir konularında bir çizgi çizdiği için bence Türkler onu da seviyor. Bu üç sebebi bir araya getirdiğinizde Türkler'in Aliya'yı neden bu kadar sevdiği cevabını alacaksınız" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ise, "Bağımsız Bosna Hersek devletinin ilk Cumhurbaşkanı olan Sayın Aliya İzetbegoviç'in bir liderde olması gereken tüm üstün meziyetleri taşıdığı hepimizin malumudur. Bunu seyircilerle de buluşturacak, Aliya'yı daha iyi tanımamızı sağlayacak bu diziyi düşünen, tasarlayan, ortaya koyan tüm değerli yetkililere canı gönülden kutluyorum. Aynı zamanda bu büyük insanın hayatını nakşeden dizinin çekimleri lansmanı için burada bulunduğunuz için herkese büyükelçimiz adına teşekkür ediyorum. Ortak tarih ve kültür mirasımızın canlı olarak yaşandığı ülkelerden biri olan Bosna Hersek'in bu özel konumu ilişkilerimizin her zaman üst düzeyde seyretmesini sağladı. Bizler ilişkileri daha ileri götürmenin heyecanı ve bilinciyle ilişkilerimizi daha üst noktalara taşıyacak ortak projeler geliştirmeye gayret ediyoruz. Özellikle kültür ve tarih mirasımıza ışık tutacak projelere özel önem atfediyor, desteğimizi sağlıyoruz.
Medyanın, dizilerin sosyal tanıtım ve yakınlaşma açısından ne kadar etkili olduğunu görüyor ve hep beraber şahitlik ediyoruz. Aliya projesi de iki ülkeyi yakınlaştırıcı, ilişkiyi pekiştirici bir özelliğe haiz olacaktır. Amacımız Balkanlardaki istikrarın daim olmasıdır, bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda ülkemiz Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne, birlikteliğine, çok kültürlü yapısına, egemenliğine, ekonomik ve siyasi istikrarına büyük önem atfetmektedir. Ülkemizin bu çabasına destek verenleri ve emeği geçenleri saygıyla selamlıyorum" şeklinde konuştu.
Rahmetli Aliya İzetbegoviç zulümlere, asimilasyonlara direnmenin de ötesinde bir kimlik mücadelesi göstererek halkına ve milli değerlerine sahip çıkmış büyük bir lider olduğunu söyleyen TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ise, "Aliya, kadın, çocuk, yaşlı demeden Boşnak kardeşlerimizle beraber yaşadığı acılara rağmen 'geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacağız' diyebilecek kadar inançlı üstün bir devlet adamı olduğunu tüm dünyaya göstermişti. Bosna Hersek'in en zor zamanlarında göstermiş olduğu ve birçok erdemi içinde barındıran bu liderliğin tarih boyunca unutulmayacağına inanıyorum Türkiye ve Bosna Hersek bugünkü güçlü dostluğunun iki milletin manevi bağlarının bir neticesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü Türkiye kardeşlik, gönül ve tarih bağımız olan halklarla beraber olduğunu her seferinde hissederek tekrar tekrar yaşamaktadır. Bizler de TRT olarak rahmetli Aliya İzetbegoviç'in dediği gibi kin ve intikam peşinde koşmadan, insanlık tarihin en vahşi savaşını unutturmamak ve liderleriyle birlikte Bosna halkının bu kutlu ve muzaffer direnişini anlatmak için bir gayrette bulunduk. Duam bu dizinin hakikat üzerine olması ve öyle nihayet bulmasıdır. Konuşmamı bitirmeden evvel başta bizi bu tür içeriklere sevk eden ve her daim yüreklendiren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Errdoğan'a, Aliya dizisinin planlanma aşamasından itibaren güçlü desteği ile yanımızda olan Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'e, senaristinden oyuncusuna, yönetmeninde yapımcısına kadar bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Sancak Medya adına dizinin yapımcı Muhammed Hakan Sancaktutan da, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a projenin başından itibaren devam eden desteği ve himayesi için teşekkürümü arz ediyorum. Sayın Bakir İzetbegoviç'e Bosna'da gerçekleştirdiğimiz çekimlere verdiği destek için teşekkür ediyorum. Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç'a projenin her aşamasında tüm ekibiyle bize sağladığı kolaylık ve destekten dolayı teşekkür ediyorum. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'e, Genel Müdür Yardımcılığı döneminde başladığımız ve kendisinin TRT Genel Müdürü olmasından sonra da hassasiyetle eğildiği, özendiği Alija mini dizi projesine verdiği destek ve katkıdan dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunarım. Projenin temelleri 2014 yılında Bosna Hersek'te başladı. Değerli Balkan tarihçileri Bahar ve Bayram Şen'in katkılarıyla merhum İzetbegoviç'in yakın çevresiyle temasa geçildi. Aliya 6 bölümlük mini dizinin ekibini oluştururken ortak kültürel değerleri paylaştığımız Türkiye'den eşit katılım sağlamaya özen gösterdik, bu yüzden Bosna Hersekli bir yönetmen arayışına girdik. Dizimize nasıl bir değer katacağının bilincinde olarak değerli yönetmen Ahmed İmamoviç ile görüştük, kendisi teklifimizi heyecanla karşıladı ve kabul etti. Filmografisini incelediğinizde Bosna'yı kendine has üslubu ile nasıl tanımladığına tanık olabilirsiniz. Yerel kültürel unsurları diziye dahil edip, bu güzel coğrafyayı ve tarihsel kimlikleri tanıtmak arzusundaydık. Bu amaçla dizide bu toprakların müziğini en iyi hissettirecek Emir Nuhanoviç'e teklif götürdük. Aynı şekilde Aliya'nın SDA ofisinde zaman zaman ağırladığı ve kendisi için bir piyano bile koydurulan sanatçılardan biri olan Bosna'nın güzel sesi Lejla Jusiç proje teklifimizi sorgusuz kabul ettiler. Aliya İzzetbegoviç dizide daha ziyade fikri kimliği ile ele alınacak. Yaşamı, ailesi, dostları, silah arkadaşları kendi hikâyesinden yola çıkarak kurgulandı. Emeği geçen ve ismini zikretmeye fırsat bulamadığım tüm dostlarıma ve buraya gelen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
(Mustafa Biçer /İHA)