Başkent Dakar'ın Castor-Bourguiba bölgesindeki Keur Baye Niass Camii'nde, AA muhabirinin sorularını cevaplayan Niass, derneklerinin Şeyh El İslam El Hac İbrahim Niass tarafından 1942'de kurulduğunu söyledi.
Niass, aynı zamanda Müslüman Parlamento Birliği Filistin Komisyonu Başkan Yardımcısı da olduğunu da belirterek, derneğin, Senegal'deki Müslümanları bir araya getirmek ve dünyadaki Müslümanlar arasındaki bağları güçlendirmek amacı güttüğünü ifade etti.
Ayrıca gayrimüslimlere İslamiyet'in doğru anlatılmasını hedeflediklerini de kaydeden Niass, şöyle devam etti:
"Senegal'de yaklaşık 14 milyon insan var ve bunun yüzde 98'i Müslüman. Tarikatlar ise bu oranın yüzde 80-85'ine eşit ve moderatör rolü üstlenerek, Müslümanları yönlendiriyorlar. Ayrıca Müslümanlar ile diğer dinlerin mensupları arasında diyalog kurma görevini yürütüyorlar. Biz de 1942'den bu yana faaliyet alanımızı genişlettik. Geçtiğimiz aylarda tüm İslam coğrafyasından katılımcıların olduğu Uluslararası İslam ve Barış Konferansını düzenledik. Önümüzdeki aylarda da İslamiyet'in özünün korunması adına neler yapabiliriz bu konuda bir konferans düzenlemek istiyoruz."
-"Amerika bu sorunun çözümüne yardım edemez"
Niass, Ticani Tarikatı'nın kurucusu İbrahim Niass'ın, Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin ile ilişkisinin çok yakın olduğunu ve 1960'larda Filistin'i ziyaret ettiğini dile getirdi.
"Filistin konusunda, çok üzülüyorum. Öyle bir duruma geldik ki bir Filistinli, bir dükkana girip bir bıçak almak istediğinde bunu bahane olarak kullanan İsraillilerin ölümle sonuçlanan saldırısına maruz kalıyor" diyen Niass, şöyle devam etti:
"Dünya, Filistin sorununa destek vermeli. Bir süre önce İtalya'da düzenlenen bir konferansta konuşma yaptım ve Amerika'nın bu sorunun çözümüne yardım edemeyeceğini belirttim çünkü Amerika, İsrail'e fazla yakın. Avrupa'nın, iki ülke arasındaki barışı kalıcı kılması için çalışması gerekiyor. Gerçek Müslümanların hiçbiri 'İsrailliler ve Filistinliler beraber yaşayamaz' diyemez çünkü her ikisini de Allah yarattı. Birlikte yaşamayı, birbirimize saygı duymayı öğrenmeliyiz. Tek istediğimiz bu."
- "Arap dünyası 'yeter, bu problemi çözmek istiyoruz' demeli"
Niass, Senegal'in, Filistin mücadelesinde 1930'lardan bu yana etkin olduğunu vurgulayarak, tarikatlarının Senegal'e kaçan birçok Filistinliye yardım ettiğini, bu kişilere Avrupa'da okumaları için destek verdiğini belirtti.
Senegal hükümetinin bugün de Filistin'i desteklediğini ifade eden Niass, Filistin Büyükelçiliği'nin bütçesini Senegal devletinin verdiğini açıkladı.
"Filistinlilerle birlikteyiz ve onlara yardım etmeye devam edeceğiz" ifadesini kullanan Niass, şöyle konuştu:
"Bu sorunun tek bir çözümü var. Filistin Devleti tüm dünya tarafından tanınacak. Arap dünyası da cesaret bulup 'yeter, bu problemi çözmek istiyoruz' demeli. İsrail artık Filistinlileri ve Filistinliler de İsraillileri öldürmeye devam edemez. Bence, Suriye'yi konuştuğumuz gibi AB, ABD, Afrika Birliği ve Arap ülkeleriyle birlikte oturup bu konuyu konuşmalıyız."
- "İsrail, İslam Alemini karşısına alırsa durum çok kötü olacak"
Sorunların bir gün mutlaka çözülmesini dilediklerinin altını çizen Niass, "Bu sorun iki önemli aşamayı geride bıraktı; problemin ilk aşaması İsrail ve Filistin arasındaydı. O aşamayı geçtik. Şimdiki sorun Araplarla İsrailliler arasında. Bu noktayı da aşıp son seviyeye geçersek, yani İsrail tüm İslam Alemini karşısına alırsa o zaman durum çok daha kötü olacak. Dünyada 2 milyara yakın Müslüman var. Çok dikkatli olmalıyız. Umarım bu aşamaya gelmeden çözüm buluruz" değerlendirmelerinde bulundu.
Filistin mücadelesine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk hükümetini takdir ettiğini söyleyen Niass, Türkiye'nin Suriye ile ilgili elini taşın altına koyduğunu dile getirdi.
Niass, Avrupa ülkelerinin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye'ye güçlü destek sunması gerektiğine değinerek, şunları söyledi:
"Türkiye, bu insanların ülkeye girişini istese de engelleyemez çünkü İki ülke arasında din ve komşuluk ilişkileri gibi birçok bağ var. Sığınmacıların Türkiye'de kalmaları da gelecekte sorunlara neden olabilir. Suriyeliler hem Türkiye'nin kültürünü değiştirebilir hem de kendi kültürlerini kaybedebilirler. Bu sebeple AB ve İslam Alemi Suriyelilere ve onlara misafirperverlik gösteren Türkiye'ye yardım etmeli."
Ticani tarikatının dünya genelinde birçok müridi bulunuyor. Senegal'deki Ticani büyükleri, siyasetle doğrudan ilgilenmemekle birlikte siyasi karışıklıklarda barışçıl ve arabulucu rolü üstleniyor. Batı Afrika'nın, uluslararası İslami örgütlerle ilişki kuran ilk dini lideri olan tarikatın temellerini atan İbrahima Niasse, Suudi Arabistan'da bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kuruluşunda da aktif görev aldı.