Sepsis yükselişte
Genellikle 'kan zehirlenmesi' olarak adlandırılan sepsis nedeniyle hastaneye yatış verilerinin mevcut bulunduğu tüm ülkelerde olgu sayısı sürekli olarak artıyor.

Oluşturma Tarihi: 2016-09-07 11:12:01

Güncelleme Tarihi: 2016-09-07 11:12:01

Genellikle 'kan zehirlenmesi' olarak adlandırılan sepsis nedeniyle hastaneye yatış verilerinin mevcut bulunduğu tüm ülkelerde olgu sayısı sürekli olarak artıyor.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), sepsis nedeniyle hastaneye başvurma sayısının 2000 yılındaki 621 bin seviyesinden 2008 yılında 1 milyon 141 bin seviyesine çıktığını tahmin ediyor. Bu artışın sebepleri çeşitli olmakla birlikte nüfusun giderek yaşlanması, tüm yaş gruplarında yüksek riskli tıbbi müdahalelere giderek daha çok gerçekleştirilmesi ve ilaçlara dirençli, daha şiddetli bakterilerle virüslerin ortaya çıkması ön plana çıkıyor.

Türkiye de dahil olmak üzere yetmişten fazla ülkeden sepsis konusunda öncü hekimler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir ölümlerin en önde gelen nedeni olan sepsisin giderek artan tekrarlama sıklığına yönelik bir adım atılması için ortak bir eylem çağrısında bulundu.

Sepsisin 2016 WHA yıllık toplantısında gündem maddesi olarak ele alınmasına ilişkin acil bir çağrı niteliğindeki eylem çağrısı, 8-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve internet bağlantısına sahip herkesin www.worldsepsiscongress.org adresinden takip edebileceği 1. Dünya Sepsis Kongresi'nin arifesinde Küresel Sepsis Birliği tarafından yayınlandı. 13 Eylül'deki Dünya Sepsis Günü'nden hemen önce düzenlenecek olan online konferansa dünyanın dört bir yanından 8 binin in üzerinde kuruluş ve hekim katılacak.

Sepsis geçirip sağ kalanlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları, hikayelerini dünyanın farklı noktalarından paylaşacak.

Küresel Sepsis Birliği Başkanı Dr. Konrad Reinhart, "Sepsis dünyadaki en yaygın ölümcül hastalıklardan biridir. Ayrıca hem gelişmiş ülkelerde hem de kaynakların kısıtlı olduğu bölgelerde eşit şiddette etki gösteren birkaç tıbbi durumdan biridir. Dünyanın gelişmiş yerlerinde sepsis son on yılda yıllık olarak yüzde 5-13 oranında ciddi bir artış gösteriyor ve artık bağırsak kanseriyle meme kanserinin toplamından daha fazla can alıyor. Sepsis kısa sürede fark edilir ve tedavisi yapılırsa hastaların hayatı kurtuluyor. Ne var ki sağlık personelinin bu konuda daha iyi bir eğitime ihtiyacı var, çünkü onlar sepsisin önlenmesi, tanısı ve tedavisinde en önemli halkayı oluşturuyorlar" dedi.

Modern tıpta kaydedilen aşı, antibiyotik ve akut bakım gibi gelişmelere rağmen sepsis, hastanelerdeki yüzde 30 ila 60 ölüm oranıyla enfeksiyon kaynaklı ölümlerin en temel sebebi olmaya devam ediyor.

Gelişmekte olan ülkelerde sepsis, bir yılda gerçekleşen ölümlerin yüzde 60 ila 80'inin sebebidir. Her yıl 6 milyondan fazla yenidoğan ve çocuğa ilaveten gebelik ve doğum esnasında sepsis bulaştıran 100 binden fazla kadın da bu hastalıktan etkilenmektedir.

Türk Yoğun Bakım Derneği'nden yapılan açıklamada, sepsis açısından en büyük risk altında olanların, 60 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalığı bulunan ve/veya kemoterapi alan kişiler, yenidoğan bebekler ve anneleri ile grip ve zatürre gibi yaygın hastalıklara karşı aşılanmamış kimselerdir oludğu belirtildi. Açıklamada, "Sepsis hızla gelir ve daima bir enfeksiyondan kaynaklanır. Halk; SARS, H1N1, Ebola, sıtma gibi enfeksiyonlara bağlı ölümlerin tamamının sepsis nedeniyle gerçekleştiğinin büyük ölçüde farkında değil" denildi.