Dolar

34,3502

Euro

37,4427

Altın

3.023,98

Bist

8.639,33

SETA'dan 'Üçüncü Yargı Paketi' raporu:

'Üçüncü yargı paketi aile, iş, tüketici ve ticaret hukuku gibi özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünü konu alan hukuk yargılamasının sadeleştirilerek etkinliğinin artırılması hedefi çerçevesinde hazırlanmıştır'- 'Pakette yargılamaların daha verimli bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması, hak arama özgürlüğünün ve adalete erişim hakkının korunması daha ön plandadır'

4 Ay Önce Güncellendi

2020-10-22 15:58:55

SETA'dan 'Üçüncü Yargı Paketi' raporu:

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye'de gündemde olan ve "üçüncü yargı paketi" olarak adlandırılan 28 Temmuz 2020 tarihli 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un getirdiği değişiklikleri ele alan bir rapor yayımladı.

SETA'nın açıklamasına göre, "Güven Veren ve Erişilebilir Adalet Vizyonunda Üçüncü Yargı Paketi" adını taşıyan rapor, Nesibe Kurt Konca tarafından kaleme alındı. Rapor, üçüncü yargı paketinin kapsamı ve yürürlüğü, ilk derece yargılamasında etkinliği artıran düzenlemeler, kanun yollarında adalete erişimi kolaylaştıran düzenlemeler, geçici hukuki korumalara ilişkin düzenlemeler, mahkeme teşkilatında verimlilik amaçlı düzenlemeler, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile tahkime ilişkin düzenlemeleri ele almaktadır.

Güven Veren ve Erişilebilir Adalet Vizyonu

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında kamuoyuna açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde Türkiye'nin 2023 hedefinde yargı vizyonunun, "güven veren ve erişilebilir adalet" olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Belgede yer alan somut amaç, hedef ve faaliyetler çerçevesinde yargı reformunun hayata geçirilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması ve uygulamanın geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Yargı Paketleri ve Değişiklikler

Raporda, hukuk sisteminin farklı alanlarına ilişkin kanun değişikliklerinin kamuoyunda "yargı paketi" adı verilen kanunlarla yapıldığı belirtildi. Belgede şu ifadelere yer verilmiştir: "Ekim 2019'da kanunlaşan birinci yargı paketi ceza yargılamasına, Nisan 2020'de kabul edilen ikinci yargı paketi ceza infaz sistemine ilişkin düzenlemeler içerirken, üçüncü yargı paketi aile, iş, tüketici ve ticaret hukuku gibi özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünü hedefler."

Değişikliklerin Hedefi

Raporda, üçüncü yargı paketi ile yapılan değişikliklerin yargılamaların hızlandırılması ve makul sürelerde tamamlanmasını hedeflediği belirtildi. Adalete erişimin kolaylaştırılması, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan değişikliklerin önemli olduğu vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Yargı paketinde temel hedef yargılama sürelerinin kısaltılması değil, yargılamaların daha verimli bir şekilde gerçekleşmesi ve adaletin erişilebilir olmasıdır."

Raporun tam metnine SETA'nın resmi internet sitesi olan www.setav.org adresinden ulaşabilirsiniz.

SON VİDEO HABER

İş adamı ormanda ölü bulundu, ortağı suçunu itiraf etti

Haber Ara