Shell, 6. Yol Emniyeti Konferansı'nı gerçekleştirdi
Shell, 6. Yol Emniyeti Konferansı'nı gerçekleştirdi

Oluşturma Tarihi: 2015-11-25 15:04:50

Güncelleme Tarihi: 2015-11-25 15:04:50

Sıfır kaza anlamına gelen "Hedef Sıfır" vizyonu ile yol emniyeti çalışmalarını sürdüren Shell Türkiye, bu yıl altıncısını düzenlediği Shell Yol Emniyeti Konferansı'nda paydaşlarıyla bir araya geldi.

Shell Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, hizmet aldığı tedarikçilerinin ve lojistik şirketlerinin yönetici ve çalışanlarının emniyetli bir şekilde sehayat etmelerini amaçlayan Shell Türkiye, altıncısını gerçekleştirdiği "Shell Yol Emniyeti Konferansı"nda, yol emniyeti konusundaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, konferansta yaptığı konuşmada, Shell olarak 70'in üzerinde ülkede farklı ve zorlu yol koşullarında günde yaklaşık 3,6 milyon kilometre yol kat ettiklerini belirterek, "Yani, her gün 100 kez dünyayı turluyoruz. Türkiye'de kendi kontrolümüz altındaki operasyonlarda ise 110 milyon kilometre yolu, çevreye ve insan hayatına zarar verecek bir trafik kazası yapmadan kat ettik" ifadelerini kullandı.

Operasyonlarını "sıfır kaza", "sıfır döküntü" olarak özetlenebilecek "Hedef Sıfır" vizyonuyla sürdürdüklerini ve her geçen gün kendilerini geliştirdiklerini anlatan Erdem, Shell olarak emniyetin her zaman ilk öncelikleri olduğunu vurguladı.

- Çok sayıda uzman bilgi ve deneyimlerini paylaştı

"Hedef Sıfırı Başarıyoruz Çünkü Önemsiyoruz" temasıyla gerçekleştirilen konferansta, Shell&Turcas Üst Yöneticisi (CEO) Felix Faber, tehlikeli durumlara müdahale kültürünün geliştirilmesinin yol emniyeti için önemine değindi.

Shell'in küresel çapta faaliyet gösteren yol emniyeti ekibinin üst yöneticileri Bernd Marx ve Brian Sambirsky de bu alanda dünyadaki uygulamaları aktardı.

İstanbul Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Mustafa İşlek ise Türkiye'deki trafik kazalarının nitelikleri, karayolu kullanıcılarının eğitimi, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Shell Yol Emniyeti Güney Afrika Ekibi örnek yol emniyeti uygulamalarını aktarırken, Türkiye Ralli Şampiyonlarından Volkan Işık, güvenli sürüş teknikleri ve sürücü kusurları konusunda bir sunum yaptı. Adex Akademi Uluslararası Yol Emniyeti Uzmanı ve Adalet Bakanlığı Bilirkişisi Mert İntepe ise ağır vasıta araç kaza analizi üzerine bir grup çalışması gerçekleştirdi.

Soulink Consulting kurucusu Işılsu Vural, Güvenli Sürücülük Eğitim Merkezi (GÜSEM) kurucu ortağı Yener Gülünay ve EMBARQ Türkiye'den Yol Güvenliği Projesi Yöneticisi Tolga İmamoğlu da birer sunum yaptı. Levent Demir ise Shell Upstream Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında görev alan sürücülerin emniyet performansını nasıl artırdıklarını anlattı.

Konferansta ayrıca, 2015 yılında yaptıkları müdahalelerle olası kazaların önüne geçen sürücülere, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve Shell&Turcas CEO'su Felix Faber tarafından "Hedef Sıfır Kahramanları" sertifikası verildi.

Haziran ayında Hollanda'da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasında, 197 takım arasından sıyrılarak Emniyet Ödülü'nün sahibi olan Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımına da teşekkür plaketi takdim edildi.

- Hayat kurtaran kurallar

Her yıl bir günü, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde Emniyet Günü olarak belirleyip, eş zamanlı düzenlenen etkinliklerle çalışanlarının, tedarikçilerinin ve iş ortaklarının emniyet konusunda daha donanımlı hale gelmesini sağlayan Shell, "Hedef Sıfır" vizyonuna ulaşmak amacıyla ölüm ve yaralanma gibi ciddi risk içeren kazaları önlemek için "Hayat Kurtaran 12 Kural" tespit etti.

Bu kurallar; emniyet kemerinin takılması, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanılmaması, yasal olarak belirtilen hız limitinin aşılmaması, araç sürerken cep telefonu ile konuşulmaması ve sürücülerin, yola çıkmadan önce yolculuk yönetim planı oluşturmasını kapsıyor.

Shell Türkiye ayrıca, periyodik olarak düzenlediği teorik ve uygulamalı eğitimlerle çalışanlarının ve karayolu nakliye operasyonlarındaki sürücülerin emniyet bilincini artırıyor.

- "Yaşama Sözümüz Var" sloganıyla 100 bin kişiye ulaşıldı

Faaliyet gösterdiği toplumlarda da yol emniyeti farkındalığını artırmayı hedefleyen Shell bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) "Yol Emniyetinde Eylem 10 Yılı" programına destek veriyor. Program çerçevesinde "Yaşama Sözümüz Var" sloganıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinde yol emniyeti eğitimleri düzenliyor; sürücülerinin eşleri ve çocuklarına yönelik bilinçlendirme toplantıları gerçekleştiriyor; sürücülere yönelik devrilme, çarpışma, alkol ve hız simülasyonları uyguluyor.

Ayrıca ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde kurduğu Extra Mola İstasyon ile uzun süre araç kullanmak zorunda olan kamyon şoförlerine teorik ve uygulamalı eğitimler veren Shell Türkiye, tüm bu çalışmaları ile son beş yılda 100 bin kişiye ulaştı.

Shell Türkiye, yürüttüğü eğitim çalışmaları ve etkinliklerle 2013 Stevie International Business Awards'ın "Avrupa'da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı" kategorisinde ödüle layık görüldü. Trafik güvenliğine gönüllü olarak destek veren ilk şirketlerden biri olan Shell ayrıca, 2013 yılında imzalanan Kurumsal Trafik Güvenliği Deklarasyonu ile Trafikte Sorumluluk Hareketi platformuna üye oldu.