Sıcak havalarda su tüketimine dikkat
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, sıcak yaz aylarında havalarında çok bunaltıcı olduğu şu günlerde vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerin ortaya çıkabileceğinden dolayı vatandaşların mutlaka bol bol su içmesi gerektiğini söyledi.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-07-25 16:28:22
Dünya Sağlık Örgütü özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmelerini önermekte olduğuna dikkat çeken Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, "Yaz mevsiminde bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için, aileler bu konuda dikkatli olmalıdır. Yaz aylarında yeterli sıvı ihtiyacını karşılamak amacı ile suyun yanı sıra; süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonatalar. Soğuk bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir" dedi.
Yaz mevsiminde havaların sıcak olduğu için mümkün olduğunca yemeklerde yağı az ve katı yağ yerine sıvı yağ kullanmaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Yaz mevsiminde günler uzun olduğu için daha fazla yemek yenilmekte ve akşam yemeklerinde ağır yemekler yenmesi, alkol alınması ve soğuk içecekler içilmesi nedeni ile kalori alımı artmaktadır. Et, süt, yoğurt ve yağlı çerezlerin içinde de yağ bulunmaktadır ve yaz aylarında çerez tüketimi daha fazla olur. Çünkü yaz aylarında pikniklere gidilir ve oralarda ağır beslenilir. Yaz aylarında kızartmalardan, kavurma tipi yemeklerden, ekmeğe yağ sürmekten, mümkün olduğunca kaçınılmalı ve buğulama, fırında pişirme, ızgara, haşlama tarzı yemekler tercih edilmelidir" diye konuştu.
Yaz aylarında beslenme
Yaz aylarında meyve sebzeyi yeterli miktarlarda tüketmenin oldukça faydalı olduğunun altını çizen Yılmaz, "Ana öğünleri meyve ile geçiştirmek çok doğru olmaz. Meyvenin ana yemek olarak değil, ara öğünlerde çok aşırı kaçmadan ara öğün olarak yenmesi daha doğru bir seçim olur. Yazın genellikle sadece karpuz ile öğün geçirilmekte ve bu yanlış bir beslenme biçimi olmaktadır. Aşırı meyve tüketimi hem kilo almaya hem de şeker yüksekliğine yol açar. Yaz mevsiminde özellikle meyveler daha sık tüketilmesi gereken besinlerdir ve su oranı daha yüksek meyvelerin tüketilmesi daha önemlidir. Örneğin, kavun, karpuz, erik, şeftali, üzüm gibi meyvelerde su oranı daha fazladır. Zaten doğal olarak bu meyveler yaz aylarında daha fazla bulunan meyvelerdir. Bunların yanı sıra sulu yiyecekleri daha fazla tüketmek özellikle sıcak havalarda oldukça yararlıdır. Örneğin, soğuk çorbalar, şekersiz kompostolar, limonatalar, evde yapılan meyve suları, bitki çaylarını soğuk içmek gibi beslenme tarzı hem serinlemek hem de beslenmek için önemlidir. Yaz aylarında yemeklerde zeytinyağı kullanmak ve bu yemekleri oda sıcaklığında yemek ağır yemeklere göre sıcağa karşı daha etkili olur. Yazın süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünlerini yeteri kadar tüketmek gerekir. Yazın et, tavuk, balık tüketimi miktarlarını dikkat etmek önemlidir" şeklinde konuştu.
SON VİDEO HABER
Haber Ara