Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:- '2022 yılı sonu itibariyle tüm il ve ilçe belediyelerimiz sıfır atık sistemine geçişlerini tamamlamış olacaklar'- 'Doğa ile aramızdaki ilişkiyi, tüketen değil, ihtiyaç duyduğu kadarını kullanan, tahrip eden değil, yaşatan olma eksenine çekmemiz gerekiyor'- Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin:- 'Sıfır atık bir zihinsel dönüşüm projesidir. Do

Oluşturma Tarihi: 2020-10-27 13:47:33

Güncelleme Tarihi: 2024-07-12 08:18:39

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2022 yılı sonuna kadar tüm il ve ilçe belediyelerinin sıfır atık sistemine geçişlerini tamamlayacaklarını açıkladı. Bakan Kurum, ATO Congresium'da gerçekleşen "Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya çapında artık en üst ligde yer aldığını ve buna uygun hazırlıklar yapılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Kurum, dünyada ve Türkiye'de nüfusun hızla arttığını ve şehirleşmenin her geçen gün arttığını belirterek, şehirlerde yaşayan insan nüfusunun önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde bugünkü seviyenin 2,5 katına çıkacağını dile getirdi. Eskiden yerel yönetimlerin temel ihtiyaçları karşılayamadığını ve çöp sorunlarını çözemediklerini hatırlatan Kurum, günümüzde ise sıfır atık konsepti ile atıklardan elektrik üretmeyi konuştuklarını belirtti. Ayrıca, şehirlerde tarih, kültür ve medeniyetin korunurken çevre ve yaban hayatının da korunduğunu vurguladı.

Sıfır Atık Projesi ve Eğitimler

Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin yerli ve milli bir bilincin yansıması olduğunu ve doğal varlıkları koruduklarını, su kaynaklarını koruduklarını, yeşil alanları artırdıklarını söyledi. Bugüne kadar 49 bin kurum ve kuruluş binasında sıfır atık sisteminin kurulduğunu belirten Kurum, enerjiden tasarruf ederek çevreyi koruduklarını ve geri dönüşüme katkı sağladıklarını ifade etti.

Bakan Kurum, sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması için 6 milyon öğrenci olmak üzere 9 milyon vatandaşın eğitim aldığını ve geri dönüşüm oranını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, 2023 yılına kadar sıfır atık uygulamalarıyla 100 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ve 20 milyar liralık tasarruf elde edeceklerini açıkladı.

Depozito İade Sistemi ve Çevre Ajansı

Kurum, Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulması için Meclise sunulan yasa teklifinin Çevre Komisyonundan geçtiğini ve ajansın kurulmasıyla atık yönetiminin izleme ve denetim faaliyetlerini tek bir merkezden yöneteceklerini ifade etti. Ayrıca, belediyelerin sıfır atık sistemine geçiş süreçlerini yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti.

Belediyelerin sıfır atık konusundaki çalışmalarının ödüllendirildiği törende konuşan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Sıfır Atık Projesi'nin doğaya olan borcumuzu ödeme projesi olduğunu vurgulayarak, doğayı korumanın önemine dikkat çekti.

Akıllı Şehirler ve Gelecek Projeler

Şahin, ayrıca akıllı şehirler ve çevre konularına değinerek, bu konularda belediyelerin daha fazla çalışması gerektiğini belirtti. Belediyelerin çevre konusunu gündemlerine alması gerektiğini söyleyen Şahin, çevre projelerinin hayata geçirilmesi için belediye başkanlarından destek istedi.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe ise sıfır atık konusunda belediyeleri teşvik eden yarışmalar düzenlendiğini ve bu çalışmaların devam edeceğini belirtti. Karatepe, çevre konusunda atılan adımların önemine değinerek, sıfır atık projelerinin devam edeceğini söyledi.

Toplantıya katılan Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah ise Türkiye ile aralarındaki dostluğun önemini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Vlah, sıfır atık projelerinin önemli olduğunu belirterek, doğanın korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için ülkelerin iş birliğinin gerekliliğini vurguladı.