Dolar

34,3061

Euro

37,1912

Altın

3.018,65

Bist

8.885,00

Soma'daki maden faciasi davasi

Soma'daki maden faciasi davasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-22 15:08:32

Soma'daki maden faciasi davasi
Soma'daki maden faciasıyla ilgili davaya, faciada hayatını kaybedenlerin ölü muayene ve otopsi tutanaklarının okunmasıyla devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 39'uncu oturumunda, önceki duruşmada başlanan tutanakların okunması işlemi sürdürüldü.

Oturum başında söz isteyen duruşma salonundaki madenci yakınlarından Elmas Kaya, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın talebini kabul etmesi üzerine kürsüye çıktı.

Kaya, 2008 yılında, facianın yaşandığı madenin yakınında arazi aldıklarını belirterek, "Aldığımız yerin kenarına madenden çıkan külleri dökmüşler. Sigara dumanı gibi zayıf bir duman tütüyordu. Yaz, kış, hiç geçmedi o duman. Bir keresinde uzun bir çubukla biraz içine bakayım dedim, altından öyle bir şey fırladı ki.... 10 metre. Tazyikli su gibi. Hiçbir şeye benzemeyen bir koku. Zeytin ağaçları tutuştu, itfaiye gelip söndürdü. Ben bayılmışım. Ben anladım ki ben bayıldıysam bizim çocuklarımızın ölmemesinin imkanı yok" diye konuştu.

Olayla ilgili sorumluluğu olanların ders almasını istediğini kaydeden Kaya, "Bunları elime verseniz acıma rağmen öldüremem. Bize bu zararı verenleri en tepeye şikayet ediyorum. Dünyanın gazabı üzerlerine olsun" ifadelerini kullandı.

Kaya'nın konuşmasının ardından ölü muayene ve otopsi tutanaklarının okunmasına devam edildi.

Tutanakların, ölen işçilerin isimleri söylenmeden, sıra numarasıyla okunmasına tepki gösteren bazı aileler, merhum işçilerin isimlerinin okunmasını istedi. Faciada oğulları Sami ve İlkay'ı kaybeden Senem Yıldırım, "Benim oğlum şehit oldu, nasıl adına '141' dersiniz?" diye tepki gösterdi.

Fenalaşan Yıldırım, salondan çıkarıldı.

Duruşmaya öğle arası verildi.

- Olay



Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.



Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.



Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.


SON VİDEO HABER

Kocaeli'deki limanda 'İsrail ile ticareti' protesto gösterisi

Haber Ara