Dolar

34,2517

Euro

36,7249

Altın

2.951,44

Bist

8.888,16

Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 13:33:52

Soma'daki maden faciası davası
Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, ara karar öncesi tarafların yazılı ve sözlü talepleri alındı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 26'ncı oturumu, önceki duruşmada alınan ara karar doğrultusunda yapılan işlemlerin mahkeme üyesi Hakim Esra Dokur tarafından okunmasıyla başladı.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, daha sonra sözlü talepleri dinledi.

Müşteki avukatları, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını, olayla ilgili rapor hazırlayan bilirkişi heyetinin mahkemede dinlenmesini, tanık olarak dinlenen Sezai Gezgin'in anlattığı, 2007 yılında aynı ocakta yaşanan kazaya ilişkin bilgi ve belgelerin teminini ve bazı iş müfettişlerinin teftiş raporlarının dosyaya konulmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan da sanıkların tutukluluk halinin devamı, bilirkişilerin dinlenmesi ve iş müfettişlerinin raporlarının istenmesi yönünde görüş bildirdi.

- "Değil kaçmak, kovsalar bir yere gitmem"

Tutuksuz yargılama talep eden Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ise olaydan sonra ailesinin sosyal medyada ve basında "paramparça edildiğini", bu işin nereye gideceğini bilmesine rağmen, kaçma gibi bir düşüncesi olmadığını, bir yere de gitmeyi düşünmediğini söyledi.

Gürkan, tutukluluğuna rağmen 3 bin kişinin işsiz kalmaması için uğraştığını, aksi halde şirketin iflasını açıklamak suretiyle sadece hukuki süreçle mücadele ederek kolaya kaçmasının mümkün olduğunu belirtti.

Ocağın yeniden şirkete devredilmesini doğru bulmadığını aktaran Gürkan, maden mühendisi olmadığını, işveren olarak teknik konuları bilmediğini, Yargıtayın da belli sayıda işçi çalıştıran işverenlerin sorumluluğuyla ilgili kararları bulunduğunu, iddianamede her kusurdan sorumlu tutulmasını anlamadığını ifade etti.

Gürkan, kaçma gibi bir düşüncesi olmadığını savunarak, "Değil kaçmak, kovsalar bir yere gitmem. Çalıştırdığım insanlara karşı sorumluluk altındayım. İşimin başına dönmek için tahliye, uygun görmezseniz denetimli serbestliği, onu da uygun görmezseniz, en ağır şartlarda tahliye talep ediyorum" diye konuştu.

İşletme Müdürü Akın Çelik de tüm delillerin toplanması için ocağa el konulmasını, bilirkişi heyetinin mahkemede dinlenmesini, mahkemede çelişkili ifade verenlerin de tekrar çağrılmasını talep etti.

Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise kömür yangının çıkmadığını öne sürerek, ocakta keşif yapılmasını, bu süreye kadar ocağın yönetiminin kayyuma teslim edilmesini istedi.

Teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, vardiya amiri İsmail Adalı da tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Vardiya amiri Yasin Kurnaz da elektronik kelepçeyle serbest bırakılmasını talep etti.

Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.

SON VİDEO HABER

Mardin'de trafik kazası: 4 ölü, 4 yaralı

Haber Ara