Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Berlin'de, Dışişleri Bakanlığı binasında yapacakları görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Viyana'da yarın Rusya, ABD, BM ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü tarafından düzenlenecek toplantıya katılacağını belirten Kerry, bu toplantı çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed Al-Jubeir ile bir araya geleceğini duyurdu.
Viyana'daki görüşmelerin sadece Ortadoğu Dörtlüsünü ilgilendiren konuları kapsamadığını dile getiren Kerry, "Tartışmak istediğimiz çok spesifik konular var. Bu konuların tartışılması için ihtiyaç duyulan ülkelerden geniş bir katılım gerekiyor. Bunların hepsi masada olmalı. Almanya da bu ülkelerden biri, hatta açıkça anahtar bir role sahip" dedi.
Kerry, toplantıya katılacak ülkelerin "ortak prensipler" üzerinde aynı görüşü paylaştıklarını vurgulayarak, mutabık olunan ortak prensipleri şöyle sıraladı:
"Suriye'nin bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'nin seküler olması konusunda hemfikiriz. Suriye'nin çoğulcu olması noktasında hemfikiriz. Suriye halkının gelecekteki liderlerini kendilerinin seçebilmeleri noktasında hemfikiriz."
Bütün ülkelerin DAEŞ'e ve "barışçıl çözüme" taraf olmak istemeyen radikal gruplara karşı mücadele etmesinin esas olduğunu vurgulan Kerry, Suriye'de siyasi çözüm noktasında bütün kurumların çalışması gerektiğini kaydetti.
Kerry, Suriye'de askeri bir çözümün olmaması ve Cenevre görüşmeleri çerçevesinde siyasi sürecin oluşturulması noktasında hemfikir olunduğunu belirterek, "Hepimiz bu konuda hemfikiriz. İran hemfikir, Rusya hemfikir, ABD hemfikir, Almanya ve Avrupa hemfikir. Bir grubun destekçilerinden diğer grubun destekçilerine herkes çözüme ihtiyacımız olduğunu noktasında hemfikir" diye konuştu.
Suriye halkının kendi geleceğini kendisinin belirlemesi gerektiğini yineleyen Kerry, şunları kaydetti:
"Önümüzde hemen kaldırılması gereken biri duruyor, adı Beşar Esed. Suriye'de gücün tahsis edilmesi ve geleceğe intikal etmesine ilişkin siyasi bir çözüm bulabiliriz. Güç muhtemelen Suriye halkına tahsis edilecek."
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de açıklamasında birkaç gün önce İran, Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret ettiğini anımsatarak, Ortadoğu'daki durumun son yıllarda olmadığı kadar gergin olduğunu belirtti.
Tahran ve Riyad'da yaptığı görüşmelerde iki başkent arasında "derin uçurumlar" olduğunu ve iki tarafı birbirine yaklaştırmanın zor olduğunun görüldüğünüı ifade eden Steinmeier, Suriye'deki çatışmadaki gerginliğin azaltılması ve siyasi çözümü yola koyma sürecinde iki ülkeye de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Steinmeier, zor olmasına rağmen bu konudaki çabaların sürmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya'nın Suriye'deki krize dahil olmasıyla çözümün daha da zorlaştığına işaret eden Steinmeier, "Rus hava saldırıları öncelikle ek bir acı getirdi ve yeni sığınmacı akımlarını harekete geçirdi" ifadesini kullandı.
Suriye'de bir siyasi çözümün bulunmasının Rusya ve ABD'nin ortak bir zemin bulup bulmamasına bağlı olduğunun da bilindiğini vurgulayan Steinmeier, Suriye'nin bir devlet olarak korunması ve Suriye topraklarının parçalanmaması gerektiğini kaydetti.