Dolar

34,1860

Euro

36,7910

Altın

2.919,71

Bist

8.862,32

'Suyu arıtmadan önce, hasta etmemeye çalışacağız'

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen 'Yerüstü Suları ile Yüzme ve Rekreasyon Amacıyla Kullanılan Kıyı Sularında Siyanobakteriler İçin Alarm Seviyelerinin ve Limitlerinin Belirlenmesi, Müdahale ve Mücadele Yöntemlerinin Geliştirilmesi' projesinin sonuçları değerlendirildi- Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Kınacı:- 'Proje sonucunda şunu gördük. Artık suyu arıtmadan önce, hasta etmemeye çalışacağ

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-24 12:42:42

'Suyu arıtmadan önce, hasta etmemeye çalışacağız'
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, iki yıldır yürütülen "Yerüstü Suları ile Yüzme ve Rekreasyon Amacıyla Kullanılan Kıyı Sularında Siyanobakteriler İçin Alarm Seviyelerinin ve Limitlerinin Belirlenmesi, Müdahale ve Mücadele Yöntemlerinin Geliştirilmesi" projesinin sonuçları değerlendirildi.

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Cumali Kınacı, projenin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, "Musluktan suyu aldığınızda kokuyu hissediyorsanız, işte onun sebebi siyanobakteridir. Bu projede incelenen canlı türü siyanobakteridir. Sularda, kötü kokuya, tada ve toksik etkiye sebep olan, yani zehirleyici etkiye yol açan bu bakteri türüdür." dedi.

Kınacı, son yıllarda Türkiye'de su ile ilgili çok sayıda proje gerçekleştirildiğine işaret ederek, proje çıktılarının sadece bilimsel veri olarak kalmadığını, uygulayıcı belediye çalışanlarını da siyanoktoksin kavramıyla tanıştırdıklarını ve analizinin nasıl yapılacağına ilişkin eğitim verildiğini belirtti.

Projenin kendileri için bir başlangıç olduğunu ve ufuk açtığını ifade eden Kınacı, "Proje sonucunda şunu gördük. Artık suyu arıtmadan önce hasta etmemeye çalışacağız. Arıtma çözüm değil. Önemli olan arıtmaya yol açan faktörleri kaynağında kontrol etmek. Suyu hasta ettik, suyu kanser ettik. İlaç vererek arıtma yaparak, kanserli hastayı iyileştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Koruyucu hekimlik yapmalıyız"

İstanbul'un Anadolu yakasında projeyi yürüttüklerini ama suyun tadını ve kokusunu düzeltemediklerini kaydeden Kınacı, "Suyu kaynağında kontrol edersek tadını da, konusunu da, toksik etkileri de kontrol altına almış olacağız. Tedaviden önce koruyucu hekimlik yapmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kınacı, Türkiye'de bütünleşik bir su yönetiminin yapılması gerektiğine işaret eden Kınacı, bunun için idari yapıda yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, "Su kaynağının korunması için ekosistemin yanında, göl hidrolojisinin tanımlanması gerekiyor ve en büyük eksiklik burada görülüyor. Çünkü hiçbir su kaynağının bütçesi yapılmamış. Envanteri bile yeni yapılıyor. Bunları yapmazsak Türkiye'de suyu yönetmemiz mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek ve Prof. Dr. Meriç Albay da birer konuşma yaptı.

- 18 pilot alanda çalışmalar yapıldı

İki yıl süren proje kapsamında, 7 göl, 8 baraj gölü ve 3 geçiş suyu olmak üzere toplam 18 pilot alanda siyanobakteri izleme çalışmaları yürütüldü.

Çalışma alanlarındaki siyanobakteri oranları tespit edilerek, bakteri ile mücadele için yapılması gerekenler belirlenerek, farkındalık oluşturulmak için su alanında çalışanlara ve belediyecilere eğitimler verildi.

SON VİDEO HABER

6 yaşındaki Metin'in kahreden sonu! Hatalı sünnet öldürdü

Haber Ara