Dolar

34,3479

Euro

37,0337

Altın

3.025,03

Bist

8.618,57

'Tarihte ve günümüzde Bilecik ve çevresi sempozyumu'

'Tarihte ve günümüzde Bilecik ve çevresi sempozyumu'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 20:54:29

'Tarihte ve günümüzde Bilecik ve çevresi sempozyumu'
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, "Geleceksiz, topraksız ve susuz ağacın olmadığı gibi, tarihsiz bir milletin de düşeceği durum kurumaktan başka bir şey değildir" dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Belediyesinin evsahipliğinde, Türk Dünyası Mühendisler Mimarlar Birliği'nin desteğiyle düzenlenen "Tarihte ve günümüzde Bilecik ve çevresi" konulu sempozyumda konuşan Turan, tarihin hazine, miras, olağanüstü ve ekonomik varlık gibi olduğunu vurgulayarak, bunun gayretle elde edilemeyeceğini ve parayla satın alınamayacağını vurguladı.

Refik Turan, tarihin, kültür sahibi bir milletin yaşayarak, uzun yıllar boyu biriktirerek elde ettiği ve geleceğine bıraktığı bir servet olduğunu vurgulayarak, "Milletimizi büyük bir çınar ağacına benzetebiliriz. Bunun kökleri ve toprağı tarih unsuru olarak ele alınabilir. Su ve azot bugünü, güneş ise geleceğini ifade eder. Geleceksiz, topraksız ve susuz ağacın olmadığı gibi, tarihsiz bir milletin de düşeceği durum kurumaktan başka bir şey değildir" diye konuştu.

Bilecik ve yöresinin büyük bir tarihin doğduğu bölge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, şöyle devam etti:

"Osmanlı İmparatorluğu sıradan bir devlet değildir. Dünya ve Türk tarihinde büyük imparatorluklar var ama bunların siyasi hakimiyet ve askeri güç olarak en doruk noktasına çıkan Osmanlı Devleti'dir. O devletin doğduğu topraklar, bu topraklar. Tarihe vücut veren şehitler, gaziler ve kahramanlardır. Milletler şehitleriyle canlı kalır, gazileriyle ayağa kalkar, kahramanlarıyla da görür. Bu topraklar bunlarla da karılmıştır. 13'üncü ve 14'üncü yüzyıl Anadolusu böyle bir Anadolu'dur. Bilecik'te bunun tohumunun atıldığı yerdir."

- Vali Nayir'in konuşması

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise tarih yazmanın da yapmak kadar önemli bir husus olduğuna değindi.

Türk milletine ecdadı tarafından övünülecek bir tarih mirası bırakıldığını anlatan Nayir, şunları kaydetti:

"Türkler göz kamaştıran tarih yapmışlardır, fakat aynı ölçüde tarih yazamamışlardır. Çoğu zaman geçmişimizi yabancı kaynak ve yazarlardan öğrenmek zorunda kalmışız. Gelecek tasavvuru tarih bilinciyle oluşur. Tarih bilincine de ulaşmak için tarih bilgisine de mutlaka ihtiyaç vardır. Tarih geçmiş insanlar için yazılmaz, gelecek insanlar için yazılmaktadır. Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdurlar. Dünü olmayanın yarınından bir şey beklemek mümkün değildir. Doğru bir tarih, doğru bir gelecek demektir."

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişin iyi anlaşılması, ders çıkarılması gerektiğini ve gelecek hedeflere de bu doğrultuda yürünmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti

Konuşmaların ardından Bilecik Belediyesi Mehteran Takımı bir gösteri sundu. Vali Nayir ve beraberindekiler daha sonra "Kuruluştan kurtuluşa tarihi Bilecik fotoğrafları" sergisini gezdi.

Yabancı akademisyenlerin de katıldığı sempozyumda, Bilecik, Pazaryeri ve Karaköy'de oynanan kadın oyunları ve türküler de seslendirilecek.

Sempozyum, 22 Kasım'da katılımcıların Bilecik ve ilçelerindeki tarihi ve kültürel gezisiyle sona erecek.

SON VİDEO HABER

Ömer Öcalan: 'İslam hukukuna da varız, modern hukuka da...'

Haber Ara