Vakıftan yapılan açıklamada, mektubun, TBMM'nin sadece doğmuş değil, doğacak çocuklara karşı da sorumlu olduğu düşüncesinden hareketle yazıldığı vurgulandı.
Mektupta, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'de bugüne kadar çocuk, gençlik ve kadınla ilgili araştırma amaçlı komisyonlar dışında daimi komisyon kurulamadığı aktarıldı.
Türkiye'nin nüfusunun 3'te 1'ini çocukların oluşturduğu gerçeğinden hareketle aile, çocuk, gençlik ve kadın sorunlarının diğer sosyal sorunların önüne geçtiği dikkate alındığında, milletin iradesini temsil eden Meclis'te bu konularla ilgili yasa çalışması ve gündemlere odaklı bir ihtisas komisyonunun gerekli olduğunun öngörüldüğü belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi:
"5 Yıllık Kalkınma Planları ile TBMM Genel Kurul çalışmalarında defalarca gündeme getirildiği ve 2011 yılında düzenlenen 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi'nde önerildiği halde 'Aile, Çocuk, Gençlik ve Kadın Komisyonu' kurulması şimdiye kadar gerçekleşmemiştir. Bir ülkenin birincil önceliğinin aile, çocuk, gençlik ve kadın meselesi olduğu ortak kabulünden hareketle, aile, çocuk, gençlik ve kadın meselesi politik görüşlere indirgenmemesi gereken en temel toplumsal ortak kabul alanıdır. Bu nedenle, bir ülkede aileye, çocuğa, gence ve kadına verilen değerin ve saygının gereği olarak, aile, çocuk, gençlik ve kadınla ilgili bütün karar mercilerinin en yüksek temsille yükümlü olması gerekmektedir.
Aile, çocuk, gençlik ve kadınla ilgili kök sorunların çözümünde zihniyet değişimini harekete geçirecek, kültür ve medeniyet merkezli öneriler geliştirmek üzere, aile, çocuk, gençlik ve kadınla ilgili bütün alanlarda ülke ölçekli yapılması gerekli çalışmaları tespit etmek ve önermek amacıyla TBMM Aile, Çocuk, Gençlik ve Kadın Komisyonu -alt komisyon değil- kurulması önerimizin gündeme alınmasını talep ediyoruz."