TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu

Oluşturma Tarihi: 2016-05-03 17:34:52

Güncelleme Tarihi: 2016-05-03 17:34:52

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, iktidar partisi olarak parlamentonun çalışmalarında sükuneti korumak için azami derecede hassas davrandıklarını belirterek, "HDP vekilleri gerilimi yükseltmiş ve olayların çıkmasının müsebbibi olmuşlardır. Komisyonun kurallara uygun yürümesinden bizim açımızdan herhangi bir beis olmaz." dedi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelere geçmeden siyasi parti grup başkanvekillerine 3'er dakika söz verdi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin uzun zamandır vahim saldırılar altında bulunduğunu belirterek, bu zamanlarda herkesin el ele vererek, güç birliği içinde olması gerektiğini ifade etti.

Terörün ve teröristlerin halktaki güven duygusunu ortadan kaldırmak için, günlük hayatı zehirlemek için eylemlerde bulunduğunu anlatan Akçay, DAEŞ terör örgütünün Kilis'e yönelik saldırılarının, terör örgütü PKK'nın da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere çeşitli yerlerde gerçekleştirdiği saldırıların bu amaca yönelik olduğunu kaydetti.

Akçay, "Ülkede yaşayan herkes, her türlü saldırıya karşı vatandaşlar olarak omuz omuza vermeliyiz. Bu konuda en büyük sorumluluk iktidara düşmektedir. Başkanlık, laiklik ve yeni anayasa tartışmalarıyla Türkiye'yi cepheleştirmekten vazgeçmeli ve düşman birleşirken vatandaş ayrıştırılmamalıdır." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de AK Parti iktidarının demokratik eylem ve etkinliklerde halka yönelik topyekun bir saldırı başlattığını öne sürerek, şunları söyledi:

"AKP hükümeti saldırı dalgasını Meclis çalışmalarına da taşımaya kararlı görünüyor. Genel Kurul çalışmalarında, gerekse komisyon çalışmalarında, aylardır buraya milletvekilliği yapmaya değil, bir takım merkezlerin fedailiğini yapmaya gelen bir linç güruhu tarzında muhalefet partilerine yönelik saldırılar geliştiriliyor."

Baluken, geçen hafta TBMM Genel Kurulu ve Anayasa Komisyonunda, dün de yine Anayasa Komisyonu'nda yaşanan olayların Meclis'e yakışmadığını belirterek, "Saldırıların ve linçlerin bilinçli olduğu bugün Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalarla açıkça kendini ele veriyor. Dün Anayasa Komisyonu'ndaki görüntüleri 'AKP grubunun destan yazdığı' şeklinde tanımlayan bir anlayış çok planlı ve bilinçli şekilde bu şiddet ortamını Meclise taşıma konusunda kararlı olduğunu ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

İdris Baluken, "Saldırı ve lincin boyutu ne olursa olsun muhalefet partilerini biat ettirmeyi, bizi susturmayı amaçlayan saldırılara karşı bedeli ne olursa olsun tek bir geri adım atmayacağımızı ifade etmek istiyorum." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Türkiye'nin basın özgürlüğüyle ilgili uluslararası karnesinin her geçen gün daha kötüye gittiğini öne sürerek, "Bir ülkede basın özgür değilse o ülkede bırakın ileriyi, demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Tepki ve protesto haklarının kullanılmasını engelleyen hükümetin uygulaması demokrasiyle bağdaşmaz. Buna siyasi sıfat yakıştırmak gerekirse burada diktatörlükten bahsedilir. 'Milletin oyuyla geldik' siyasi şımarıklığıyla bu despotluğun, zulmün, hak gaspının daha fazla Türkiye'de taşınması mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

- "HDP vekilleri olayların çıkmasının müsebbibi olmuşlardır"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Baluken'in sözlerini esefle karşıladıklarını ve şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, TBMM çalışmalarında gerilimi yükselten tarafın HDP olduğunu öne sürdü.

İktidar olarak parlamentonun çalışmalarında sükuneti korumak için azami derecede hassas davrandıklarını anlatan Bostancı, şöyle konuştu:

"HDP vekilleri gerilimi yükseltmiş ve olayların çıkmasının müsebbibi olmuşlardır. Komisyonun kurallara uygun yürümesinden bizim açımızdan herhangi bir beis olmaz. Bir tür siyasal gerilim yaratarak bunun üzerinde stratejiyle netice almaya çalışmak yönündeki bir akılla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum."

Bostancı, geçmişte parlamentoda acı olaylar yaşandığına dikkati çekerek, "Bu ülkenin ortak geleceği için hep beraber müzakere etmeye, konuşmaya devam edeceğiz. Bütün bunları yaparken kesinlikle şiddetten uzak, insanların fikirlerini serbestçe söyleyebildiği, hukuka ve ahlaka uygun müzakere zeminlerin teşekkül edilmesidir. Biz buna dikkat edeceğiz, ümit ederim diğer arkadaşlar da dikkat ederler." dedi.

AK Parti'li Bostancı'nın açıklamaları üzerine tekrar söz alan Baluken, meselenin sadece HDP'ye yönelik saldırılar olmadığını belirterek, geçen haftalarda CHP'li milletvekillerine yönelik de Genel Kurul kürsüsünde saldırılar yapıldığını anımsattı.

İktidar partisini aylardır bu tür konular hakkında uyardıklarını, gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini vurgulayan Baluken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Linç ve saldırı dalgasını kırmaya yönelik çaba göstermek yerine bunları meşrulaştıran tutum ve anlayış içindesiniz. Böyle devam edin isterseniz. Bu Meclis Genel Kurulu'nda hiç birimizin onaylamadığı, son derece ciddi bir takım olaylar yaşanırsa her birimiz pişman olacağız. Umarım ki meşrulaştırma arayışından vazgeçer bir an önce özellikle iktidar milletvekilleri olarak Meclise yakışmayan olayların önlenmesi için tedbirleri alırsınız diye ümit ediyoruz."