TBMM Genel Kurulunda, MHP, HDP ve CHP gruplarının önerileri görüşüldü.
Danışma Kurulu toplantısında oy birliği sağlanamadığından Genel Kurulun onayına sunulan önerilerden, ilk önce MHP Grubu'nun, sanayi politikalarının eksik yönlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik araştırma komisyonu raporunun bugün gündeme alınmasına ilişkin önerisi ele alındı.
Öneri üzerinde söz alan MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, sanayi politikalarının önemine, bu alandaki sorunların giderilmesinin Türkiye'nin öncelikli adımlarından biri olması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin güçlü yarınlara ulaşmasının yolunun ekonomik kalkınmadan geçtiğini belirten Tanrıkulu, "Tüketerek değil, üreterek bir büyüme yoluna girmemiz lazım. Ekonomik büyüme için de hem beşeri sermaye hem yönetişim desteğine hem de imalat sanayi desteğine ciddi anlamda ihtiyacımız olduğunu belirtiyoruz." diye konuştu.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, KOSGEB'in AK Parti'nin arka bahçesi konumuna dönüştüğünü, özellikle 15 Temmuz sonrası görevden alınanların yerine iktidar partisiyle bağlantılı kişilerin getirildiğini ileri sürdü.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da iktidarın yanlış dış politikasının sanayiyi ve ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.
"Bir ülkede üretim ayağa kalkmazsa işsizlik de çözülmez, yoksulluk da çözülmez" diyen Tarhan, üreten bir toplum olmak için eğitime önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
- "39 derece ateşle burada oturuyorum"
Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'ın grup önerisinin görüşmeleri sırasında birleşime ara vermesine MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta tepki gösterdi.
Ara sonrası yerinden söz alan Usta, MHP Grup önerisinin oylamasının yaklaştığını ancak salonda muhalefet milletvekillerinin sayısının iktidara mensup milletvekillerinin sayısından çok olması nedeniyle birleşime ara verildiğini ileri sürerek, Meclis Başkanvekili Aydın'ın bu tutumunu tarafsız bulmadığını ve kınadığını söyledi.
Aydın ise "kınama" kelimesinin yanlış ve yakışıksız olduğunu, kendisinin İçtüzük doğrultusunda tarafsız bir yönetim sergilediğini belirterek, "Her halimizi siz bilecek değilsiniz. Henüz konuşmalar devam ediyor, oylamaya geçilmiş değil. Ben 39 derece ateşle burada oturuyorum, ilaç alıyorum." şeklinde konuştu.
Usta'nın "Sayın Başkan eğer hastaysanız geçmiş olsun. Başka Meclis Başkanvekilleri de var. Onlar da bu oturumları idare edebilirler. O da sizin takdiriniz, ben onu bilmem." sözlerine Aydın ise "Başka ihtiyacımız da olabilir arkadaşım. Üstelik bu benim takdirim. Hemen art niyetle ara vermişiz gibi bizi yaftalamanız, kınamanız hiç yakışık alır bir durum değil." karşılığını verdi.
Ardından MHP Grup önerisi üzerindeki görüşmelere devam edildi.
AK Parti Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Şahin Tin ise partisinin 15 yıllık iktidarında sanayiye yönelik önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Tin, "AK Parti 15 yıllık iktidarında KOBİ'lere, KOSGEB'e büyük destekler vermiştir. Daha önce KOSGEB'in adını bilmeyen KOBİ'ler şimdi büyük imkanlardan faydalanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
- "Yargı kararları garabete dönüştü"
Daha sonra HDP Grubu'nun, yargının içinde bulunduğu duruma ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi ele alındı.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar önerge sahibi olarak yaptığı konuşmada, Türkiye'de yargı kararlarının bir garabete dönüştüğünü, yapılan tüm uyarılara rağmen iktidarın bununla ilgili duyarlılık ortaya koymadığını ifade etti.
Partisinin yöneticilerinin tutukluluk hallerini de eleştiren Sancar, "Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar keyfi, mesnetsiz iddianameler yazılmamıştır. Adaleti yerle bir ederseniz bunun altında ağır bir şekilde kalırsınız." dedi.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da HDP'nin önergesinin içeriğine bakıldığında, yargının siyasallaşmasına çözüm aramak için değil, tutuklu HDP'li yöneticiler için gündeme getirildiğinin görüleceğini, bu nedenle öneriyi desteklemeyeceklerini bildirdi.
-"Yargı siyasetin sopası haline geldi"
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise konuşmasında partisinin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun durumuna değinerek, "Biz daha en başında Berberoğlu'nun tutuklanmasının siyasi olduğunu, yargının talimat aldığını, o talimatın da Saray'dan geldiğini söylemiştik. Yargının her gün talimat aldığı, siyasetin sopası haline geldiği bir Türkiye'den söz ediyoruz." diye konuştu.
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ise partisinin yargının bağımsız ve tarafsızlığının önemine yürekten inandığını ve bunun hayata geçmesi için çalıştığını anlattı.
Başer'in konuşması sırasında tutuklu HDP milletvekillerine yönelik ifadeleri üzerine HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş sataşma nedeniyle kürsüye geldi.
Yargının siyasallaştığını savunan Beştaş'ın "Siz bu günlerde böyle rahat konuşuyorsunuz ama yarın, öbür gün sizler o cezaevlerine girdiğinizde emin olun adil yargılanmama konusundaki şikayetlerinizi şimdiden duyuyoruz." sözlerine, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tepki gösterdi.
Muş, "Cezaevine kimin girip girmeyeceğine Sayın Beştaş karar veremez. Yargı işini yapacak, yasama organı da işini yapacak. 'PKK sizi tükürüğüyle boğar'. Kimdi bunu diyen cengaver? 'Keleşleri size çevirmesini iyi biliriz.' Hangi keleşleri çeviriyorsunuz siz?" sözlerini sarf etti.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da söz alarak siyasi partilerin parlamento çatısı altında birbirlerini terörle ilişkilendirmelerini doğru bulmadığını söyledi.
-"Şüpheli asker ölümleri araştırılsın"
Genel Kurulda son olarak CHP Grubu'nun asker ölümlerinin araştırılmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi de görüşüldü.
CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, hiçbir ailenin, askere gönderdiği evladının şüpheli ölümlerini kabul edemeyeceğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre her yıl 60 askerin intihar ettiğini söyledi.
Kara, şüpheli ölümlerin artmasının, sadece halkın TSK'ya güvenini sarsmadığını, bununla birlikte "halkı askerlikten soğutma suçunun" işlenmesine de neden olduğunu savundu.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şüpheli asker ölümlerine ilişkin soruşturmaların kapatılmaması ve bunların gerçek nedenlerinin ortaya çıkartılması gerektiğini belirtti.
AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, TSK'nın, insan hayatına büyük önem verdiğini ve yaşam hakkını ön planda tuttuğunu vurgulayarak, Mehmetçiklerin kışlaya adımlarını atmalarından itibaren hem fiziksel, hem psikolojik tarama yaptığını ifade etti.
Ölümle sonuçlanan olayların ise ilgili makamlarca soruşturulduğunu aktaran Beyazıt, terör örgütleriyle mücadele edilirken, bu önergenin zamanlamasını doğru bulmadığını dile getirdi.
Görüşmelerinin tamamlanmasının ardından oylanan MHP, HDP ve CHP grup önerileri kabul edilmedi.