Türk Eğitim Derneği'nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, kürsü etkinlikleri kapsamında çevrim içi bir programa ev sahipliği yaptı. Bu programa, Orta Asya'da ve uluslararası kurum ve kuruluşlara yönelik birçok projede eğitim politikalarının geliştirilmesi ve yönetiminde etkin rol alan McKinsey & Company Yardımcı Ortağı Stephen Hall konuk oldu.
Hall'ün, "Eğitimin Geleceğinde Bizi Ne Bekliyor? Kovid-19 Krizinden Çıkarılan Dersler" başlıklı sunumunda vurguladığına göre, yeni tip koronavirüs salgını eğitim ortamlarını önemli ölçüde değiştirmiştir. Salgın sürecinde, eğitime erişim, öğretmenin rolü, yeterlik temelli kişiselleştirilmiş öğrenme, bütünsel çocuk eğitimi, yaşam boyu öğrenme ve yapısal kolaylaştırıcı gibi alanlara odaklanılması gerektiği belirtilmiştir.
Kovid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde birçok okulun kapandığını ifade eden Hall, bu durumdan yaklaşık 1,6 milyar çocuğun etkilendiğini dile getirmiştir. Özellikle düşük gelirli ve azınlık gruplardan gelen öğrencilerin öğrenme kayıplarının daha fazla olması beklenmektedir.
Hall, uzaktan eğitime erişemeyen düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilerin oranının yüzde 40'ı, düşük nitelikte uzaktan eğitime erişebilenlerin oranının ise yüzde 60 olduğunu ifade etmiştir. Bu durumun, düşük gelirli öğrenciler açısından 12 aydan fazla bir öğrenme kaybına neden olabileceği öngörülmektedir.
Kovid-19 sürecinde öğretmenlerin, velilerin ve yöneticilerin çevrimiçi platformları ve uzaktan eğitimi benimsemeye başladığını belirten Hall, öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanma becerilerinin geliştiğini vurgulamıştır.
Öğretmenlerin Eğitiminde Gözlemlenen Değişimler
Hall, öğretmenlerin eğitiminde teknoloji destekli eğitim ve gelişimin, öğretmen rollerinin ayrıştırılmasının ve teknolojinin iş yükünü azaltmak için kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.
Öğrenci Erişiminin Zorlukları
Hall, düşük gelirli ülkelerde temel eğitime erişimde yaşanan zorlukları vurgulayarak, eğitimde daha eşitlik temelli kaynak kullanımına ve çocukların sınıf dışında da desteklenmesine ihtiyaç olduğunu ifade etmiştir.
Kovid-19 krizinin eğitimde bir dönüşüm fırsatı sunduğunu belirten Hall, eğitim liderliğinin belirlenen adımlar doğrultusunda ilerleyebileceğini dile getirmiştir.
McKinsey & Company Yardımcı Ortağı Hall, eğitimdeki bu değişim sürecinde daha fazla işbirliğine, teknoloji destekli öğretim metotlarına ve öğretmenlerin sürekli gelişimine vurgu yaparak, eğitim sisteminin yeni gereksinimlere uyum sağlaması gerektiğini belirtmiştir.